CBR gaat 'louche' rijscholen uitsluiten

RIJSWIJK, 2 AUG. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wil vanaf volgend jaar auto-rijscholen aan strenge voorwaarden gaan onderwerpen. Zo wordt inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht, alsmede het vermelden van het sofi-nummer. Verder moeten ze de namen van instructeurs en de kentekennummers van examenauto's verstrekken. Daarnaast wil het CBR jaarlijks een vaste bijdrage ontvangen van de ingeschreven rijscholen. Voor nieuwe inschrijvingen wordt een financiële drempel ingesteld. Rijschoolhouders met een 'louche' werkwijze mogen in de toekomst geen examens meer aanvragen voor hun leerlingen.

Volgens het CBR, dat rij-examens afneemt, kenmerkt de rijschoolbranche zich door een groot aantal ondernemers met een twijfelachtige werkwijze. Deze mensen zijn niet te beschouwen als serieuze rij-opleiders, meent woordvoerder H. Verhoef. “Van de ruim 6000 rijscholen verdwijnen er jaarlijks 500 en komen er 500 nieuwe bij. Het is net een kruiwagen met kikkers.” Het gevolg is dat slechts weinig mensen slagen voor hun rijbewijs. Meer dan de helft van de examinanten faalt. Volgens het CBR is er in veertig jaar tijd nauwelijks iets veranderd. In 1956 bedroeg het slagingspercentage 44,2 procent. Vorig jaar was dat 44,1 procent. (ANP)