Yasser Arafat mag van Israel zaterdag Gaza bezoeken

TEL AVIV, 30 JUNI. De Israelische premier Yitzhak Rabin heeft er gisteravond mee ingestemd dat PLO-leider Yasser Arafat zaterdag een driedaags bezoek begint aan de Palestijnse autonomie in de Gazastrook.

Waarschijnlijk zal de Palestijnse leider ook een kort bezoek aan het autonome district Jericho brengen. Ondanks krachtige ontkenningen van Israelische regeringswoordvoerders zeggen leiders van de nationalistische oppositie “zeker te weten” dat Arafat zaterdagmiddag per helikopter een bliksembezoek aan de Al-Aqsa moskee in Oost-Jeruzalem zal brengen.

Terwijl de Palestijnen in Gaza hun leider met een grote militaire parade zullen begroeten, bereiden het Israelische leger en de politie zich voor op grote nationalistische demonstraties in Israel. Ook moeten zij Arafat tegen mogelijke moordaanslagen van extreem-joodse of Palestijnse zijde beschermen. De politie en veiligheidsdienst houden in het bijzonder joodse extremisten uit de bezette gebieden in de gaten die in staat worden geacht Arafat te vermoorden. De Palestijnse politie in de Gazastrook is verantwoordelijk voor de veiligheid van Arafat in dit autonomiegebied. Wegens de aanwezigheid van 5.000 kolonisten in het Katif-district is er sprake van nauwe samenwerking tussen de Israelische politie en de Palestijnse politie.

De Israelische autoriteiten nemen de veiligheidsproblematiek rondom het bezoek van Yasser Arafat zeer serieus op sedert onder anderen de ex-legerrabbijn Shlomo Goren heeft gezegd dat het vanuit religieus standpunt geoorloofd is de “aartsmoordenaar” Arafat te doden. De Raad van joodse nederzettingen heeft gisteravond 60.000 gulden uitgeloofd voor diegene die er in slaagt Arafat “te pakken”, zodat hij wegens moorden op Israeliërs en joden voor de rechtbank kan worden gesleept.

De blijdschap en trots onder de Palestijnen contrasteren scherp bij de felle reacties van leiders van de Israelische nationalistische oppositie. Sinds gisteravond putten religieuze persoonlijkheden en leiders van de rechtse partijen zich uit in vooral emotionele veroordelingen van de komst van Arafat naar het land van Israel. Ex-Likud-premier Yitzhak Shamir zei vanmorgen het bezoek te zien als het “begin van de stichting van een Palestijnse staat in plaats van de staat Israel”.

Het feit dat Arafat op zaterdag, de joodse rustdag, Gaza betreedt werd vanmorgen door Israels opperrabbijn Baksi Doron als heiligschennis gekritiseerd. Sjeik Abdallah Darwish, een van de leiders de moslim-fundamentalistische stroming onder de Israelische Arabieren, zei vanmorgen om religieuze redenen begrip te hebben voor het verzoek van de opperrabbijn. Hij zei echter met zekerheid te weten dat een politieke persoonlijkheid in Jeruzalem juist belang heeft bij Arafats komst op zaterdag omdat religieuze joden zich dan niet per auto verplaatsen.

Het tijdstip waarop Arafat heeft besloten zijn entree in de Palestijnse bestuursautonomie te maken heeft Jeruzalem gisteren volledig verrast. Na het lange uitstel van het bezoek werd aangenomen, mede op grond van uitspraken van de Palestijnse onderhandelaars, dat Arafat na de ontmoeting volgende week in Parijs met Rabin en Shimon Peres deze historische stap zou zetten. Uri Dromi, de directeur van de regeringsvoorlichting, had echter in zijn agenda rekening gehouden met een bezoek dit weekeinde omdat “er dan niet gevoetbald wordt” en de tv het Arafat-spektakel royaal kan uitzenden.

    • Salomon Bouman