Twee Frankische grafvelden blootgelegd in Gennep

GENNEP, 30 JUNI. In het centrum van het Limburgse plaatsje Gennep zijn bij opgravingen een grafveld met brandgraven uit de vijfde eeuw en ongeveer dertig kuilgraven uit de zevende eeuw gevonden. Dat is gistermiddag meegedeeld door een woordvoerder van het Instituut voor Pre- en Protohistorische Archeologie van de Universiteit van Amsterdam. Al langer werd vermoed dat er op die plek, aan de rand van een in 1989 opgegraven Frankische nederzetting, graven zouden liggen.

Vooral de kuilgraven zijn volgens de experts interessant, omdat het wijst op het bestaan van een tweede Frankische nederzetting in Gennep uit de zevende eeuw. Daarvan was tot nu toe nog niets teruggevonden. Het aangetroffen grafveld uit de zevende eeuw bevat behalve de kuilgraven ook een paardegraf. Dit grafveld wordt als “heel bijzonder” aangemerkt. Van de ter plaatse begraven Franken zijn nog stoffelijke resten, enkele sieraden (meest kralen), restanten van wapens, ijzeren kledingaccessoires en scherven van potten. (ANP)