'Tegen Brazilië krijgt Oranje vijf goals tegen'

ORLANDO, 30 JUNI. De redder des vaderlands liet gisteren weer even zijn gezicht zien. Een jaar kwam hij bij zijn nieuwe club Ajax nauwelijks aan spelen toe door blessures. Hij mocht mee naar het WK, omdat Dick Advocaat zich moreel aan hem verplicht voelde. Zonder zijn inbreng tegen Polen (thuis), Turkije (uit) en Engeland (uit) had Oranje immers niet eens naar Amerika kunnen gaan. Hij moest als breekijzer fungeren wanneer het Nederlands elftal helemaal vast zat. Maar gisteren mocht hij tegen Marokko al vanaf de eerste minuut zijn wilskracht tonen.

Drie kwartier gaf hij alles, daarna was de pijp leeg. “Ik zat er kort voor de rust al doorheen. Elke keer als ik aanzette kreeg ik kramp in mijn kuiten. Ik heb het nog tien minuten geprobeerd, maar toen was het echt tijd voor een wissel.”

Peter van Vossen ging vaak op avontuur. Dat maakte hem onberekenbaar en gevaarlijk. Hij weet dat zijn speltype zich niet echt leent voor het huidige concept van Oranje waarin de buitenspelers ook met hun tegenstanders mee moeten op eigen helft. “Het nadeel is inderdaad dat ik wat vaker balverlies lijd dan andere spelers. Dat risico neemt de bondscoach als hij mij opstelt. Je moet soms twintig, dertig meter heen en weer sprinten. Dat is niet altijd op te brengen.”

Na de actie die de eerste treffer opleverde, kwam Van Vossen weer gevaarlijk voor het doel. Hij koos er toen voor zelf te schieten. Dat was voor Wouters aanleiding hem de huid vol te schelden. “Hoort erbij”, toont Van Vossen begrip. “Je moet elkaar wakker houden. Ik had die bal inderdaad moeten afgeven aan Wim Jonk.”

Behalve Van Vossen leverde vooral Dennis Bergkamp een belangrijke bijdrage aan de zwaar bevochten overwinning. Hij was betrokken bij beide doelpunten. De Amerikaanse media melden voortdurend dat de Inter-speler nog niet de uitstraling heeft van een leider. “Maar dat dwing je vanzelf wel af met dit soort acties”, beet hij gisteren van zich af. “Het is gek, maar ik heb tegen België mijn beste wedstrijd gespeeld. Ondanks de nederlaag. Toen kon ik ook veel kansen creëren.”

Bryan Roy begreep gisteren waarom hij op de bank moest beginnen. “Ik heb tegen België veel te slap gespeeld. Als ik weer op de bank terechtkom, kan ik daar begrip voor opbrengen. Ik wacht mijn kans af. Mooi hè eigenlijk, als je zo invalt.”

Er was nog geen sprake van euforie bij Oranje. Daarvoor gaf het spel ook geen enkele aanleiding. De Marokkaanse belhamel Nacer Abdellah, die dit keer de wedstrijd vanaf de bank moest volgen, kon het niet nalaten om weer te provoceren en Oranje scherp te bekritiseren. “Heb je Wouters in deze wedstrijd zien voetballen? Dat kan mijn grootmoeder ook. Iedereen weet nu zo langzamerhand wel hoe het Nederlands elftal speelt. Je dekt de flanken goed af en je kunt lekker counteren. Tegen Brazilië krijgt Oranje met deze tactiek vijf doelpunten tegen. Tegen Ierland heeft Nederland een kans als het met twee spitsen gaat spelen.”

Abdellah was natuurlijk ook verongelijkt. Want hij moest zonder te spelen afscheid nemen van het WK. “Dat is een beslissing van de bondscoach geweest”, zo stelde hij vervolgens Abdellah Blinda ter discussie. “Als hij de beste spelers zou hebben opgesteld, hadden we kunnen winnen van Nederland. Dit was zijn keuze, dus ook zijn nederlaag. Hij heeft fouten begaan en zal ervoor moeten boeten.”