Tapie wilde door humanitaire missie Frankrijk verlaten

PARIJS, 30 JUNI. De Franse zakenman en politicus Bernard Tapie zou hebben overwogen Frankrijk te ontvluchten door een humanitaire missie in Rwanda uit te voeren.

De informatie over de 'humanitaire vluchtpoging', die werd verkregen door hetafluisteren van zijn telefoon, heeft gisteren in alle vroegte tot de arrestatie en het verhoor van het Franse parlementslid geleid.

Zowel over de spectaculaire actie als over het aftappen van de telefoon is in Frankrijk grote opwinding ontstaan.

De minister van justitie, Pierre Méhaignerie, kwam het gisteravond bevestigen: de rechter van instructie had door afluisteren van Tapies telefoongesprekken voldoende aanwijzingen gekregen dat hij moest vrezen voor een snel vertrek van de zakenman-volksvertegenwoordiger naar Rwanda.

Eergisteren werd Tapies parlementaire onschendbaarheid opgeheven op verzoek van de rechter die fiscale onregelmatigheden onderzoekt in verband met het zeewaardig jacht van de afgevaardigde. Op 19 juli verkrijgt Tapie nieuwe onschendbaarheid wanneer hij wordt beëdigd als lid van het Europees parlement: bij de Europese verkiezingen eerder deze maand haalde hij twaalf procent van de stemmen in Frankrijk met zijn linkse lijst Energie Radicale.

De voorzitter van de Linkse Radicalen heeft gisteren een klacht ingediend wegens het ongeoorloofd afluisteren van Tapies telefoon. Het aftappen zou zijn begonnen ruimschoots voor zijn parlementaire onschendbaarheid dinsdagmiddag werd opgeheven.

Tapie verweet de Franse politieke elite tijdens het Kamerdebat over zijn onschendbaarheid al jacht op hem te maken. Na de bliksem-arrestatie wordt die gedachte door meer politici en politieke waarnemers uitgesproken. In de diverse gerechtelijke onderzoeken waarin hoge politici tot en met de president betrokken zijn, wordt zelden een dergelijke haast geconstateerd.

Bernard Tapie, die regionaal afgevaardigde in Zuid-Frankrijk is en aast op het burgemeesterschap van Marseille (waar hij als eigenaar van de voetbalclub Olympique Marseille de lieveling van het volk is), is gisteren aan het eind van de ochtend voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Hij heeft zijn paspoort moeten inleveren, hij mag tot de achttiende het land niet verlaten. Tevens mag hij bepaalde sleutelfiguren in de diverse gerechtelijke onderzoeken die tegen hem lopen niet ontmoeten.

    • Marc Chavannes