Socialist minister-president Japan

TOKIO, 30 JUNI. De politieke crisis in Japan is gisteren geëindigd in een anti-climax voor de hervormingsgezinden. De Liberaal-Democratische Partij (LDP) heeft na bijna één jaar onderbreking de regeringsmacht heroverd, samen met de socialisten, maar beide partijen zijn zwaar gehavend.

Nieuwe premier is de socialist Tomiichi Murayama (70), pacifist, gezworen vijand van het veiligheidsverdrag met de Verenigde Staten en een onbekende op het internationale toneel. Eind volgende week zal hij Japan vertegenwoordigen op de wereldtop van de G-7 in Napels.

Nadat overleg tussen de socialisten en de zittende coalitie-regering gisteren op niets was uitgelopen, gaf de LDP tijdens de verkiezingen in het parlement voor een nieuwe premier haar steun aan Murayama, die het won van de hervormingsgezinde oud-premier Toshiki Kaifu, een LDP'er. Kaifu, die gisteren, net als oud-premier Nakasone, uit diepe onvrede de LDP verliet, had voor zijn kandidatuur de steun van de zittende coalitie. Murayama kreeg na twee stemmingen dank zij de steun van de communisten een meerderheid van 261 stemmen, tegen 214 voor Kaifu.

De liberaal-democraten en de socialisten verschillen al decennialang van mening op vrijwel alle beleidsterreinen. Die verschillen bestaan nog steeds, de nieuwe regering is dan ook vooral een gelegenheidscoalitie die zeer wankel in het zadel zit. De grote vraag is of het kabinet over niet al te lange tijd het parlement zal ontbinden en nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. Zowel in de LDP als bij de socialisten wil men niet wachten op een nieuw kiesstelsel, waarbij beide partijen alleen maar te verliezen zouden hebben. De voorzitter van de Keidanren, de invloedrijke ondernemerslobby, was “geschokt”.