'Oorlog in Bosnië kan exploderen'

SARAJEVO, 30 JUNI. Als de strijdende partijen in Bosnië het vredesplan van de internationale contactgroep de komende maand niet accepteren zal “de oorlog in Bosnië exploderen”. Dat heeft gisteren de Kroatische minister van buitenlandse zaken, Mate Granic, gezegd.

Granic zei dat er “een groot gevaar bestaat” dat de oorlog binnen Bosnië in intensiteit nog zal worden opgevoerd en dat de strijd zich tot buiten de grenzen van Bosnië zal uitbreiden als het vredesplan, dat de Bosnische oorlogspartijen begin volgende maand wordt voorgelegd, niet wordt aanvaard. Over de kansen van het vredesplan liet Granic zich sceptisch uit.

De contactgroep presenteert het vredesplan, dat een nieuwe landkaart en een nieuwe constitutionele opzet van Bosnië behelst, op 5 juli aan de ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten, de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Vervolgens wordt het op 7 en 8 juli aan de leiders van de G-7 voorgelegd en daarna moeten de drie partijen in Bosnië zich erover uitspreken. Het is niet de bedoeling dat in dat stadium over het voorstel nog wordt onderhandeld.

In Bosnië werd gisteren de strijd om de berg Ozren, 85 kilometer ten noorden van Sarajevo, voortgezet. De Serviërs, die in dit deel van Centraal-Bosnië sinds meer dan een week in het defensief zijn gedrongen door een grootscheeps offensief van de moslims, zetten volgens een VN-woordvoerder gisteren een tegenaanval in.

In de moslim-enclave Gorazde namen sluipschutters gisteren tot zeven keer toe soldaten van de VN-vredesmacht UNPROFOR onder vuur. Ook in Sarajevo is sprake van toegenomen activiteit van sluipschutters. (Reuter, AP, AFP)