Maradona bevestigt gebruik verboden neusdruppels

DALLAS, 30 JUNI. Diego Maradona, de 33-jarige aanvoerder van Argentinië, is betrapt op het gebruik van doping. Vanavond om zeven uur wordt de uitslag verwacht van de contra-expertise. Als ook die positief uitvalt, wordt de Argentijnse vedette met onmiddellijke ingang uitgesloten van verdere deelname aan het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten en mist hij vanavond de laatste groepswedstrijd van Argentinië tegen Bulgarije. Het is nog onzeker of Argentinië punten in mindering krijgt wegens Maradona's dope-gebruik.

Tijdens de 2-1 overwinning van de Argentijnen op Nigeria wees het lot Maradona afgelopen zaterdag aan als een van de twee Argentijnse spelers die na afloop van het duel moesten urineren voor de gebruikelijke dopingtest. In zijn urine werden sporen aangetroffen van efedrine, een anti-astma stimulant die veelvuldig wordt gebruikt in middelen tegen verkoudheid en neusverstoppingen. De middelen zijn in veel landen vrij in de handel te koop. Maar omdat efedrine prestatiebevorderend werkt, staat het op de 'zwarte lijst' van internationale sportbonden, inclusief de FIFA.

Volgens FIFA-woordvoerder Guido Tognoni heeft Maradona het gebruik van efedrine toegegeven. De president van de Argentijnse voetbalbond, Julio Grondona, verklaarde dat Maradona neusdruppels heeft gebruikt waarin de verboden drug zit.

De FIFA heeft een ad-hoc commissie samengesteld om de uitleg van de Argentijnse ploegleiding aan te horen. Maar volgens de FIFA-woordvoerder bestaat er geen enkele twijfel over de strafmaat, als de contra-expertise van vandaag opnieuw positief is: uitsluiting voor de rest van het toernooi.

Het is niet de eerste keer dat Maradona in opspraak is door het gebruik van verboden stimulerende middelen. In 1991, toen hij als voetballer actief was in Italië, werd hij betrapt op cocaïnegebruik. De FIFA schorste hem voor vijftien maanden.

In de geschiedenis van het WK-voetbal is het twee keer eerder voorgekomen dat een speler werd betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen. In 1974 werd Joseph van Haïti uitgesloten van het WK. Vier jaar later kon de Schot Johnston naar huis vertrekken.

Een ander spraakmakend geval van doping betreft Claudio Caniggia, Maradona's ploeggenoot. In 1993 werd hij voor dertien maanden geschorst wegens het gebruik van cocaïne. Zijn straf liep vorige maand af.

In Argentinië heeft de positieve reactie van Maradona op de dopingcontrole een golf van ontzetting teweeg gebracht. “Dit is één van de schokkendste episodes in de geschiedenis van het WK voetbal”, zei een televisie-presentator.”

Het WK in Amerika is Maradona's vierde mondiale titelstrijd. Hij debuteerde op het hoogste niveau in 1982. Zonder veel succes: hij speelde slecht en werd tegen Brazilië van het veld gestuurd. Vier jaar eerder was hij hevig ontstemd toen het 17-jarig talent niet werd geselecteerd voor de eindstrijd in eigen land. In 1986 hielp hij Argentinië bijna in zijn eentje aan de wereldtitel. In 1990 stond hij huilend op het podium, toen Argentinië de finale had verloren van West-Duitsland. Vannacht zou hij zijn 91ste interland en 22ste WK-duel (een record, één meer dan de Duitser Seeler en de Pool Zmuda) kunnen spelen. Of het daar van komt beslist de FIFA om zeven uur vanavond.