Lotus Ami Pro

In W&O van 24 juni schrijft Wim Köhler: “Zowel WordPerfect, Word, als hun inmiddels wat verouderde voorbeeld Amipro gebruiken dezelfde toetsaanslagen voor die verplaatsingen.” Köhler gaat hij er blijkbaar van uit van Lotus Ami Pro verouderd is. Ik ben het aan de 1,5 miljoen gebruikers verplicht om dit recht te zetten.

Lotus Ami Pro heeft inderdaad een voorbeeldfunctie gehad voor WordPerfect en Microsoft. Het was indertijd (1988!) het Amerikaanse software bedrijf Samna Corporation dat de visie had om als eerste met een tekstverwerker voor Windows op de markt te komen. Toen al had het pakket, Ami genaamd, een revolutionaire knoppenbalk. Ami heeft nooit een karakter-georiënteerde DOS-voorganger gehad.

Het is inmiddels drie jaar geleden dat Lotus Development Samna Corp. overnam. De knoppenbalk hebben we verder ontwikkeld tot de zogenaamde SmartIcons (tm).

Lotus Ami Pro is verre van verouderd en loopt zelfs voorop. Dat wordt bevestigd door het gezaghebbende National Software Testing Laboratory (NSTL), de uitgevers van de Software Digest Rating rapporten. Het mei-rapport van NSTl: “on average, Ami Pro completes NSTL benchmarks 49% faster than Microsoft Word for Windows and 103% faster than WordPerfect for Windows.” Ami Pro achieved an overall performance rating of 8.6 (on a scale of 1 to 10).”

Verder speelt Lotus Ami Pro een leidende rol bij de integratie van tekstverwerking in de informatie-structuur van een onderneming. Ami Pro in combinatie met Lotus Notes is op dit moment ongeëvenaard op het gebied van 'document sharing and routing'.

Opwinding

    • Lotus Development