Leo Samama artistiek leider Residentie Orkest

DEN HAAG, 30 JUNI. De musicoloog en componist Leo Samama (43) is aangesteld als artistiek coördinator van het Residentie Orkest. Na Theo Muller, Jan Taat en Bernard Jacobson is Samama bij het Residentie Orkest de vierde artistieke functionaris in vijf jaar. Ook kwamen er de afgelopen jaren na conflicten een nieuwe zakelijke directeur als opvolger van H. van der Meer en een nieuwe chef-dirigent, als opvolger van Hans Vonk.

Samama is aangesteld voor twee jaar. Volgens orkestdirecteur H. van den Akker is het beter om een contract te verlengen dan een benoeming te doen 'voor het leven', zoals destijds het geval was bij Muller, die een jaar bleef. Samama is aangesteld als coördinator en niet als directeur. Hij zal bij zijn werkzaamheden overleggen met de artistieke commissie en chef-dirigent Jevgeni Svetlanov.

Leo Samama studeerde muziekwetenschap in Utrecht en compositie bij Rudolf Escher. Hij was docent muziekgeschiedenis aan het Conservatorium en aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Samama publiceerde veel in kranten (waaronder NRC Handelsblad) en tijdschriften en hij is onder andere de auteur van het boek Zeventig jaar Nederlandse muziek 1915-1985. Zijn huidige positie als bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest zal hij opgeven.