Kanaaltunnel: opnieuw uitstel reizigersvervoer

PARIJS, 30 JUNI. Het passagiersvervoer door de Kanaaltunnel is opnieuw uitgesteld. Vermoedelijk pas dit najaar en “hopelijk voor het einde van 1994” kunnen passagiers per trein door de tunnel reizen, aldus directeur Jean-François Benard, directeur van de Franse spoorwegen (SNCF).

Het was de bedoeling dat de passagierstreinen - op beperkte schaal - vanaf morgen zouden gaan rijden. Op zijn vroegst gebeurt dat nu vanaf de laatste zondag van september. Eurotunnel hoopt dat het passagiersvervoer vanaf maart volgend jaar volledig zal draaien.

Het uitstel is voornamelijk te wijten aan problemen bij de overgang van de treinen van het hoge-snelheidstraject op het vasteland van Europa - dat werkt met elektriciteitsvoorziening via een bovenleiding - naar het Britse spoor, dat elektriciteit betrekt via een derde spoor op de grond. Er zijn zeventien passagierstreinen en de bouwers ervan moeten nu de nodige aanpassingen aanbrengen.

Een andere oorzaak van het uitstel is de vraag van de veiligheidscommissie om meer evacuatietests. Het besluit om het passagiersvervoer uit te stellen is gezamenlijk genomen door de Britse, Franse en Belgische spoorwegen.

Het uitstel van het passagiersvervoer is het nieuwste obstakel in de exploitatie van de Kanaaltunnel, die op 6 mei officieel werd geopend door de Franse president Mitterrand en de Britse koningin Elizabeth. De opening werd verscheidene malen uitgesteld en ook het budget werd fors overschreden.

Tot nu toe rijden er alleen vrachttreinen tussen Folkestone en Calais. De autotreinen beginnen deze zomer met een beperkte dienstregeling en zullen vanaf de herfst volledige diensten gaan draaien. (Reuter, AP)