Inval bij Surinaamse vice-consul in Miami

PARAMARIBO, 30 JUNI. In het kader van het onderzoek door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) naar het Surinaamse drugskartel is vorige week huiszoeking verricht bij de vice-consul van Suriname in Miami, Steven Dendoe. De Amerikaanse en Nederlandse justitie hebben in de woning van Dendoe beslag gelegd op privé-documenten. Dit heeft de Surinaamse minister van buitenlandse zaken, Subhas Mungra, gisteren in Paramaribo bevestigd.

Het vermoeden bestaat dat de Nederlandse justitie gegevens denkt te achterhalen over bezittingen van de voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse en van Etienne Boerenveen, die vroeger als rechterhand van hem werd bestempeld. Tegen Bouterse en Boerenveen loopt in Nederland een gerechtelijk vooronderzoek.

Bouterse, nu voorzitter van een politieke partij, en Boerenveen, beleidsadviseur op het ministerie van defensie, worden verdacht van deelname aan een drugskartel dat zich bezighoudt met handel in cocaïne en met het witwassen van drugsgelden.

Dendoe werd in 1984 als militair door het toenmalige Surinaamse regime gestationeerd in Miami (Florida). Hij moest al lang in Paramaribo terug zijn, maar vroeg steeds uitstel. Van het ministerie van buitenlandse zaken in Paramaribo heeft hij toestemming om tot oktober in Miami te blijven.

Vorige week werd bekend dat het Haagse openbaar ministerie dit voorjaar een gerechtelijk vooronderzoek heeft geopend tegen Bouterse en Boerenveen wegens hun mogelijke betrokkenheid bij drugshandel.

Bouterse is na zijn terugtreden als bevelhebber eind 1992 thans voorzitter van de oppositiepartij NDP en geldt als kandidaat voor het presidentschap van Suriname. E. Boerenveen, halverwege de jaren tachtig rechterhand van Bouterse, werd in 1986 in Miami veroordeeld wegens zijn aandeel in plannen om een cocaïne-netwerk in Suriname op te zetten. Na zijn gevangenisstraf keerde hij in 1991 terug in Suriname, waar hij nu adviseur is van minister van defensie Gilds.