Het Holland Festival '94 trok 55.000 bezoekers

AMSTERDAM, 30 juni. Het Holland Festival heeft dit jaar 55.000 bezoekers getrokken. Vorig jaar waren dat er 60.408, maar het RAI-concert, goed voor 9000 bezoekers, ging dit jaar niet door. Dertig van de 81 voorstellingen waren uitverkocht. Het filmprogramma van het Filmmuseum vindt de festivalorganisatie een grote verrijking en de samenwerking zal dan ook worden voortgezet. De in totaal 84 filmvoorstellingen trokken 8302 bezoekers.

Volgend jaar staat het Holland Festival in het teken van het feit dat vijftig jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde. Het festival wordt op 31 mei in Carré geopend met de première van de opera Esmée van Theo Loevendie op een libretto van Jan Blokker. De op een verzetsgeschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog gebaseerde opera wordt uitgezonden door de NOS-tv.

Het festival zal bijzondere aandacht geven aan hedendaagse Duitse kunst. Op het programma staan onder meer werken van de componisten Lachenmann, Zimmermann, Rihm en Stockhausen, wiens nieuwste opera Freitag aus Licht in het Amsterdamse Muziektheater de wereldpremière beleeft. Het is het vijfde deel uit de als zevendelige voorziene cyclus Licht die in ons land wordt uitgevoerd.

Verder zijn er in Carré drie weken voorstellingen van choreografe Pina Bausch en het Schauspielhaus Hamburg komt met Hochzeit van Elias Canetti. Toneelgroep Amsterdam en Theatergroep Hollandia zullen De val van Mussolini van Dick Raaymakers uitbrengen.

Vanaf 1995 krijgt het Holland Festival in het VSB Fonds een nieuwe hoofdsponsor voor een periode van drie jaar. De huidige hoofdsponsor KPN trekt zich na vier jaar terug, maar blijft wel subsponsor.