Heerlen krijgt centrum voor architectuur Euregio

HEERLEN, 30 JUNI. De gemeente Heerlen, die onder andere een waardevolle 20e eeuwse architectuurcollectie heeft van prof.ir. F. Peutz, heeft besloten een studiecentrum voor architectuur op te richten voor de Euregio Maas-Rijn. Dit maakte burgemeester drs. J. Pleumeekers van Heerlen gisteren bekend.

Het nieuwe instituut krijgt de naam Vitruvianum, afgeleid van de naam van de Romeinse architect en bouwkundig theoreticus Vitruvius. Het studiecentrum wordt gevestigd in het Thermenmuseum en kan gebruik maken van de daar aanwezige faciliteiten. Doel van het centrum is het documenteren, archiveren en overdragen van euregionale architectuur en van architectuurgeschiedenis.

Vitruvianum heeft steun toegezegd gekregen van de bouwacademies in de steden Luik, Aken, Hasselt en Maastricht. De opening gaat gepaard met een expositie en een conferentie over Euregionale architectuur op 14 oktober.

De bedoeling is om ook nauw te gaan samenwerken met het Nationaal Architectuur Instituut in Rotterdam. Het Vitruvianum zal tentoonstellingen, lezingen en excursies op het gebied van 20e eeuwse architectuur organiseren.