Gevechten rond Aden gaan door, V-raad roept op tot bestand

ADEN/ NEW YORK, 30 JUNI. Na een korte gevechtspauze zijn de gevechten rondom de Zuidjemenitische havenstad Aden vanochtend hervat, ondanks een nieuwe oproep van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tot een staakt-het-vuren tussen Noord- en Zuid-Jemen, een door het Internationale Rode Kruis geregeld bestand en een door Rusland gearrangeerde wapenstilstand.

Noordjemenitische tankeenheden bezetten vannacht na een fel offensief vanuit het noorden voor het eerst een woonwijk van Aden. Eerder deze week waren ze er al in geslaagd de westelijke toegang tot de stad af te snijden. Voor het kortstondige Rode-Kruisbestand om 8 uur plaatselijke tijd van kracht werd, nam de noordelijke artillerie de stad weer zwaar onder vuur.

Het Internationale Rode Kruis had opgeroepen tot een wapenstilstand van twee dagen om de tot ongeveer een half miljoen mensen aangezwollen bevolking van Aden te bevoorraden. De voornaamste watervoorziening is weggevallen doordat het lokale pompstation bij noordelijke beschietingen is verwoest. Bovendien zijn er grote tekorten aan voedsel en medicijnen.

De Veiligheidsraad van de VN riep gisteren in de tweede resolutie in vier weken over Jemen eenstemmig op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de acht weken oude oorlog, beëindiging van wapenleveranties en terugtrekking van de noordelijke zware wapens uit de omgeving van Aden. De Raad slaagde er echter niet in het eens te worden over controle op schendingen van een bestand. De Verenigde Staten blokkeerden iedere verwijzing naar een VN-waarnemersmacht, waarvoor zij een derde van de kosten zouden moeten dragen. VN-ambassadeur Madeleine Albright zei dat Washintgon verwacht dat Jemens buren helpen het conflict op te lossen. Jemens machtigste buur, Saoedi-Arabië, wordt echter gezien als geïnteresseerd in het conflict.

Het Russische persbureau ITAR TASS meldde vanochtend dat vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Jemen zich opmaakten in Moskou een bestandsakkoord te tekenen. De Jemenitische vertegenwoordigers hadden in beginsel hun fiat gegeven in besprekingen met de Russische minister van buitenlandse zaken Andrej Kozyrev, en alleen “enkele technische details” moesten nog worden geregeld. Zuid-Jemen was een oude Sovjet-bondgenoot, en werd in 1990 door het wegvallen van de Sovjet-steun gedwongen tot de fusie met Noord-Jemen. Het zuiden heeft de fusie vorige maand opgezegd. (Reuter, AP, AFP)