Een cruise met Fini of Bossi; Nieuwste trend: op reis met je politieke leider

ROME, 30 JUNI. “Fini, wat ben je mooi”, roept een groepje vrouwen als de leider van de neofascistische Nationale Alliantie de loopplank op komt. De slanke en gebruinde 42-jarige politicus is de ster en publiekstrekker op een nieuw fenomeen: de politieke cruise.

Maandagavond zijn zo'n zevenhonderd mensen vanuit Genua vertrokken voor een cruise die is georganiseerd door de Nationale Alliantie. Volgende maand gaan een paar honderd aanhangers van de federalistische partij Lega Nord scheep.

Behalve twee weken zee en zon krijgen ze de kans om met hun favoriete partijleider te filosoferen over neo- en post-fascisme, over federalisme en separatisme. En wie weet zit er voor de dames wel een dansje in de armen van Fini of Legaleider Umberto Bossi in, twee politici met een grote aantrekkingskracht. De actrice Gisella Sofio zei enthousiast: “De route vind ik leuk, maar Fini vind ik nog leuker.”

Het idee voor een politieke cruise komt van de Nationale Alliantie. Zoekend naar een manier om de partijkas te vullen, kwam partijlid Roberto Jannarilli op het idee van een cruise met partijleider Gianfranco Fini en zijn gezin als publiekstrekker. Het idee was van vorig najaar en Jannarilli was aanvankelijk bang dat hij niet genoeg mensen zou kunnen krijgen. Na de verkiezingen van eind maart, die de partij op 13,5 procent brachten, waren de zorgen voorbij. De reserveringen stroomden binnen en de Achille Lauro, Italiës grootste cruiseschip, zit nu bijna helemaal vol.

Jannarilli zei in een telefonisch gesprek desgevraagd dat hij nog geen idee heeft hoeveel geld de partij aan deze cruise zal overhouden. In ieder geval betaalt Fini de luxe cabine met veranda voor zichzelf en zijn familie uit eigen zak, zo verzekerde hij. In de folder staat die voor zesduizend gulden. Jannarilli vertelde dat de partijleider ook de reiskosten heeft betaald voor zijn voormalige chauffeur Mario, die onlangs met pensioen is gegaan. De man ontving het geschenk van zijn ex-werkgever met tranen in de ogen, aldus Jannarilli.

Het inschepen in Genua ging maandag moeilijk, omdat een groep havenarbeiders in staking ging en weigerde de bagage van neofascisten aan boord te dragen. Daarna gaf Daniela Fini, de vrouw van de partijleider, het startsein voor de reis. Met een fles champagne tegen herdoopte zij de Achille Lauro, het cruiseschip dat in 1985 werd gekaapt door een Palestijns commando. De tocht duurt twaalf dagen. Via Napels en Siracusa gaat de reis naar Egypte, waar de graven worden bezocht van de Italianen die onder het fascistische bewind zijn gestorven in de slag bij El Alamein. Via Griekenland en Capri keert het gezelschap terug.

Wie met minder luxe genoegen neemt dan Fini, heeft voor ongeveer tweeduizend gulden een hut zonder raampjes. Via een loterij hebben twintig mensen de kans gekregen hun partijleider van dichtbij mee te maken. Tot veler verdriet was Alessandra Mussolini, de kleindochter van de dictator, niet aanwezig. Minister van milieu Altero Matteoli was de enige bewindsman die meevoer, maar minister van post Tatarella heeft gezegd dat hij in Egypte aan boord komt.

De Lega-aanhangers kunnen over een paar weken op vakantie met Umberto Bossi en zijn gezin. De partij heeft het idee overgenomen en een trip van twee weken naar Griekenland, Turkije en de Zwarte Zee georganiseerd. Aan boord van de World Renaissance is plaats voor vijfhonderd mensen, en de minimumprijs is ruim dertienhonderd gulden hoger.

Toch zegt organisator Carlo Orlandini dat hij niet verwacht dat de Lega Nord geld overhoudt aan de reis. Misschien omdat deze cruise wat chiquer is. Wie zich inschrijft wordt aangeraden naast luchtige vakantiekleding ook avondkleding mee te nemen. Orlandini verzekert dat de reis in ieder geval voordeliger is dan een cruise die via een gewoon reisbureau wordt geboekt.

    • Marc Leijendekker