Duitse ploeg wacht op column van Effenberg

CHICAGO, 30 JUNI. De sfeer in het Inland Meeting Center in Westmont, zestig kilometer van Chicago, is geladen als zo'n honderd voornamelijk Duitse journalisten zich opmaken voor de confrontatie met Berti Vogts, de bondscoach van het Duitse voetbalelftal. Stefan Effenberg is een dag eerder naar huis gestuurd, omdat hij zijn middelvinger naar supporters opstak, nadat hij in de wedstrijd tegen Zuid-Korea was vervangen.

Vogts komt binnen en laat vanaf het podium onmiddellijk via perschef Niersbach weten dat de jacht op de affaire-Effenberg wat hem betreft is gesloten. “Wat hij heeft gedaan, is ontoelaatbaar. Supporters beledig je niet. Nooit. Ik zeg er geen woord meer over.”

Toch proberen de journalisten een voor een achter de werkelijke waarheid te komen. Vogts reageert correct op de kritische vragen uit de zaal. Wat als 'Effe' terugwil en zijn excuses aanbiedt? “Die kans is voorbij. Zoals hij zich heeft gedragen, is er geen terugweg. Nooit meer”, zegt Vogts verbeten.

Er moet iets meer aan de hand zijn geweest, wordt vanuit de zaal geopperd. “Voor mij is de zaak voorbij”, zegt Vogts. Maar er zijn toch spelers die er anders over denken, heeft Effenberg gezegd? “Ik stel vast dat de rust is weergekeerd. En ik hoop dat het zo zal blijven.” Vogts blijft correct. De spanning neemt toe, maar iedereen blijft correct.

Lothar Matthäus, de aanvoerder, komt het podium op. Hij kijkt streng, strijkt met zijn rechterhand zijn haar achterover en verheft zijn stem. “Ik heb een persoonlijke mening. En die zeg ik niet. Effenberg zal de maatregel moeten accepteren. Iedereen heeft een eigen mening. Laat ons met rust, laat ons trainen. De onrust zal niet van ons komen. Maar van de media. Of van zijn vrouw.” Martina Effenberg behartigt de zakelijke belangen van haar man.

Jürgen Klinsmann is ook gearriveerd. De sfeer is hard. Maar niemand valt uit zijn rol. De pers stelt kritische vragen, maar iedereen blijft correct. “Er is veel over gediscussieerd, maar het is niet onze beslissing”, zegt hij.

Vogts kijkt naar Klinsmann en fluistert iets tegen Matthäus. Hij weet dat de pers weet dat Effenberg zal terugslaan. Oud-bondscoach Beckenbauer heeft al zoiets geïnsinueerd op het commerciële tv-station Première.

Het is wachten op volgende week woensdag, wanneer het blad Sport Bild verschijnt, waarin Effenberg een column heeft.

“Ik neem aan dat hij het niet zal hebben over het mooie weer in Amerika”, zegt Vogts. “Daarvoor betaalt Bild hem geen 70.000 Mark. Hij zal onrust proberen te stoken. Maar we zullen ermee moeten leven.”

Matthäus geeft toe dat Vogts de spelersraad niet heeft geraadpleegd. “Er zijn vast al eerder dingen gebeurd. Dit is de bekende druppel”, onthult hij.

“Bondsvoorzitter Braun is hiernaartoe gekomen en hij was het meteen met Vogts eens. Laat ik het zo zeggen: als de spelers niet hadden gewild dat Effenberg naar huis werd gestuurd, dan zou de voorzitter het hele elftal van het wereldkampioenschap hebben teruggetrokken.”

    • Guus van Holland