Dopinggebruik kan Maradona het WK kosten

Niet bekend

Afgelopen zaterdag wees het lot Maradona na de overwinning van Argentinië op Nigeria aan als een van de twee Argentijnse spelers die moesten urineren voor de gebruikelijke dopingtest. In zijn plas werden sporen aangetroffen van efedrine, een anti-astma-stimulant die veelvuldig wordt gebruikt in middelen tegen verkoudheid en neusverstoppingen. Maar omdat efedrine prestatiebevorderend werkt, staat het op de 'zwarte lijst' van internationale sportbonden, inclusief de FIFA.

Volgens FIFA-woordvoerder Guido Tognoni heeft Maradona het gebruik van efedrine toegegeven. Vanavond speelt Argentinië tegen Bulgarije. Het zou Maradona's 22ste optreden in een WK-eindronde kunnen worden. Daarmee zou hij het record van de Duitser Seeler en de Pool Zmuda verbeteren.

Groep F beleefde gisteravond een bizarre ontknoping. Het Nederlands elftal versloeg Marokko met 2-1 dank zij doelpunten van Bergkamp en Roy. Omdat Saoedi-Arabië verrassend van België won (1-0), werd Nederland groepswinnaar. In de achtste finale speelt Oranje maandag in Orlando tegen Ierland. Saoedi-Arabië ontmoet zaterdag Zweden. De Belgen kwalificeerden zich als 'gelukkige derde' voor de volgende ronde, waarin Duitsland of de winnaar van groep D de tegenstander is.

Dennis Bergkamp leverde een belangrijke bijdrage aan de zege van Nederland. Hij was betrokken bij beide doelpunten. Toch mist de Inter-speler volgens de Amerikaanse media de uitstraling van een leider. “Maar dat dwing je vanzelf wel af met dit soort acties”, beet de spits na afloop van het duel van zich af.

De Marokkaanse speler Nacer Abdellah was niet erg onder de indruk van het spel van Oranje. “Heb je Wouters zien voetballen? Dat kan mijn grootmoeder ook. Iedereen weet nu zo langzamerhand wel hoe het Nederlands elftal speelt. Je dekt de flanken goed af en je kunt lekker counteren. Tegen Brazilië krijgt Oranje met deze tactiek vijf doelpunten tegen. Tegen Ierland heeft Nederland een kans als het met twee spitsen gaat spelen.”

Vanavond worden de laatste twee groepswedstrijden gespeeld: Argentinië - Bulgarije en Griekenland - Nigeria (beide 1.30 uur). Griekenland kan zich alleen nog met een monsterscore kwalificeren. De Argentijnen zijn al zeker van een plaats in de achtste finale.