Dollarkoers bereikt nieuw dieptepunt

AMSTERDAM, 30 JUNI. De dollar heeft op de internationale financiële markten een nieuw dieptepunt bereikt ten opzichte van de yen. In New York sloot de dollar op 98,70 yen.

In Tokio intervenieerde de Bank van Japan vandaag opnieuw om de duikvlucht tot staan te brengen. De yen sloot in Tokio iets hoger op 98,95 en bleef daarmee onder de psychlogisch belangrijke grens van 99 yen.

Vanmorgen veerde de yen op de Europese valutmarkten iets op tot 99,05 yen rond het middaguur. Tegenover de Europese munten boekte de dollar vanmorgen een substantiële terreinwinst. Tegen het middaguur steeg de koers van net boven de 1,77 gulden aan het slot van gisteren in Europa tot 1,79 gulden en steeg tegeover de Duitse munt tot 1,60 D-mark.

De dollarkoers leed in Tokio en New York onder meer onder de vrees dat de kersverse socialistische Japanse premier Tomiichi Murayama volgende week op de top van de G7 in Napels nog weinig concreets zal kunnen zeggen over de gespannen handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Japan. Vorig jaar boekte Japan een handelsoverschot van 59 miljard dollar met de Verenigde Staten. Volgens de berichten is Murayama een tegenstander van het plan om via belastingmaatregelen de binnenlandse consumptie op te drijven, die de import van goederen en diensten in Japan moet opschroeven. Volgens de Amerikanen speelt belastingverlaging een cruciale rol in terugdringing van het Japanse handelsoverschot met de VS.

Ook uitspraken van de Amerikaanse minister van financiën Looyd Bentsen dat hij teleurgesteld was over het effect van de interventies door de cenrale banken in de dollarkoers, deden de Amerikaanse munt geen goed. Vorige week vrijdag deden 18 centrale banken een vergeefse psoging om de dollarkoers omhoog te tillen met naar schatting steunaankopen van 3 miljard dollar. Opmerkingen van Bentsen dat de dollar op dit moment was ondergewaardeerd en dat hij een voorstander is van een sterkere munt, maakten geen indruk op de valutamarkten.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwde in haar vandaag verschenen halfjaarlijkse 'outlook' dat de dure yen het economisch herstel in Japan ernstig kan belemmeren. Een sterke munt maakt de export duurder en drukt winst en investeringsmogelijkheden van bedrijven. In de prognoses hanteert de OESO overigens de koers van de yen op 10 mei, toen de Japanse munt al tussen de 103 en 104 yen voor een dollar schommelende.

De aandelenbeurs van Tokio beleefde gisteren een betrekkelijk rustige dag. Handelaren wachtten met spanning hoe het nieuwe kabinet van de socialistische premier eruit zou zien. Hij benoemde Masayoshi Takemura tot minister van financiënen Ryutaro Hashimoto op de post handel. Het Nikkei-gemiddelde voor Japanse aandelen steeg met 162,93 punten tot 20.643,93.