Directieleden bank stappen op wegens Schneider-affaire

KEULEN/ FRANKFURT, 30 JUNI. De affaire rond de voortvluchtige Duitse vastgoedmagnaat Jürgen Schneider heeft haar eerste slachtoffers geëist. Twee van de vier directieleden van Centralbodenkredit hebben hun ontslag aangeboden. Centralboden is de hypotheekdochter van Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, en is voor een miljard mark gedupeerd.

De twee bankiers zijn Detlev Rode en Jürgen Huvendick. Over hun motieven hulde een woordvoerder in Keulen zich gisteren in stilzwijgen. Hij wilde alleen kwijt dat het bestuur van Centralboden, dat wordt geleid door Georg Krupp van Deutsche Bank, zich op 4 juli over de ontslagaanvragen buigt.

Schneider (60) vertrok in het Paasweekeinde met de noorderzon, met achterlating van een schuld van ruim vijf miljard mark. Hij stond bij Deutsche Bank voor 1,2 miljard in het krijt. Het leeuwedeel van die vorderingen stond uit bij Centralboden. Deutsche Bank heeft de meeste schulden intussen in de eigen boeken opgenomen.

Het Handelsblatt, de meest gezaghebbende zakenkrant van Duitsland, schuift de schuld vooral toe aan Rode. Rode is een zeer gezien man. Hij is sinds drie jaar voorzitter van de Duitse vereniging van hypotheekbanken. Die functie heeft hij inmiddels ook opgegeven.

Bestuursvoorzitter Hilmar Kopper van Deutsche Bank zei vorige maand nog dat er hangende een intern onderzoek naar de zaak voorlopig geen koppen zouden rollen bij de bank.

Centralboden is flink misleid door projectontwikkelaar Schneider. De gebouwen die hij als onderpand voor leningen gebruikte, bleken in werkelijkheid geen 997 miljoen mark waard, maar slechts 400 miljoen. De Keulse hypotheekbank had verzuimd de waarde te controleren. (Reuter, AP, ANP)