Cyclische fondsen in trek op hoger gestemde beurs

AMSTERDAM, 30 JUNI. De koersen stegen vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs bij geringe omzetten. Cyclische, conjunctuurgevoelige fondsen waren in trek.

AMSTERDAM De vriendelijke stemming werd veroorzaakt door de stijging van de obligatiekoersen en het lichte herstel van de dollarkoers. De EOE-index, die gisteren sloot op 383,30 punten, was omstreeks het middaguur ruim drie punten gestegen.

Handelaren spraken van een markt die zich verder stabiliseert. Zij wezen daarbij op forse stijging van de obligatiekoersen. Voor tienjarige staatsleningen werd 55 cent meer betaald, terwijl de meest recente dertigjarige lening acht dubbeltjes opveerde op 100,2. Obligatiehandelaren noemden het vooral psychologisch van groot belang dat de honderd-puntengrens weer werd gepasseerd. Door de koersstijging van obligaties daalde de lange rente van 7,02 tot vlak onder de 7 procent. Die rentedaling had een duidelijk positief effect op de vraag naar aandelen.

Een andere factor van belang vormde het broze herstel van de dollar. De koers van de “greenback” dikte ruim een cent aan tot vlak onder de 1,79 gulden en dat deed vooral de multinationals goed. Tot de grootste stijgers op Beursplein 5 behoorden onder meer de chemiewaarden Akzo en DSM. Akzo voegde 2,20 gulden toe op 191 gulden, DSM won 1,10 gulden op 128,10 gulden. Hoogovens, evenals Akzo en DSM sterk afhankelijk van de conjunctuur, verbeterde zich 1,90 gulden op 71,40 gulden. Ook de andere internationals zaten in de lift. Zo snoepte KLM 1,10 gulden mee op 49,50 gulden, Philips vijftig cent op 51,50 gulden, Koninklijke Olie steeg negen dubbeltjes op 188,50 gulden na een positief verhaal in de Wall Street Journal. Effectenanalisten zijn voor de korte termijn niet zo positief over Koninklijke, maar raden het aandeel wel aan als 'long term buy'. Unilever won 1,10 gulden op 181,60 gulden.

Verder presteerde de uitgevers relatief goed. VNU won 2,40 gulden op 172 gulden, Wolters Kluwer 1,10 gulden op 105,90 gulden. De schamele winst voor Elsevier - negentig cent op 152,80 gulden viel daarbij vergeleken enigszins in het niets.

Elders in de markt kregen Begemann en Satcom opnieuw klappen. Begemann moest nog eens 1,70 gulden toegeven op 35 gulden, terwijl het naar de strafbank gedegradeerde Satcom zeventig cent verder indikte op 3,40 gulden, een verlies van 17 procent.

NEW YORK De effectenbeurs van New York sloot gisteren met een klein verlies. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen kon een winst van ruim 30 punten niet vasthouden en kwam uit op 3667,05 punten. Dat was 2,59 punten minder dan dinsdag. De omzet bedroeg 263 miljoen aandelen na ruim 278 miljoen op de voorgaande dag.

Uiteraard werd de dollarkoers nauwlettend in de gaten gehouden, maar de beurshandel leek toch meer een eigen koers te varen dan de laatste paar dagen het geval is geweest. De grote beleggers pepten hun portefeuilles zoals gebruikelijk is tegen het einde van het kwartaal wat op. Dat komt erop neer dat ze aandelen bijkopen van de fondsen waarin ze al zitten, zodat de koers ervan wat stijgt. Dat de beursindex uiteindelijk toch terrein moest prijsgeven, werd geweten aan computergestuurde verkoopprogramma's.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio steeg vanmorgen. Het Nikkei-gemiddelde vande 225 fondsen steeg met 162,93 punten tot 20.643,93 punten.