België kwetsbaar tegen verdedigende opponent

ROTTERDAM, 30 JUNI. Het heeft tot de derde groepswedstrijd geduurd voordat de zwakte van het Belgische voetbalelftal aan het licht kwam. Na de twee nipte overwinningen op Marokko en Nederland werd de Belgische counterploeg de hemel ingeprezen. Gisteravond bleek het team van Paul van Himst echter niet in staat een snel opgelopen achterstand tegen Saoedi-Arabië goed te maken. De Saoedi's wonnen in het RFK-stadion van Washington met 1-0. Na de eerdere zege op Marokko eindigden zij op de tweede plaats in groep F. België werd derde.

België heeft het niet op tegenstanders met een even defensieve spelopvatting. Als de Belgen geen ruimte krijgen, zoals tegen Nederland, blijken hun beperkte voetbalcapaciteiten. Spitsen als Nilis en vooral Weber zijn gebaat bij veel ruimte. En de middenvelders Scifo en Degryse renderen al evenmin wanneer de opponent gegroepeerd voetbalt.

De Saoedische kwalificatie is mede te danken aan Jorge Solari. De Argentijnse bondscoach verving in april van dit jaar de ontslagen Leo Beenhakker, die Saoedi-Arabië op een Europese manier wilde laten voetballen. In de Verenigde Staten speelt het team zoals het moet spelen. Verdedigend en met de snelle spitsen als gevaarlijkste wapen.

Solari: “We hebben verdiend gewonnen. We hadden nog de beste kansen op een tweede goal. In de eerste persconferentie in de Verenigde Staten heb ik gezegd dat wij als tweede in de groep zouden eindigen. Mijn voorspelling is uitgekomen.” Saoedi-Arabië speelt zondag in Dallas (Texas) tegen Zweden.

Van Himst had Saoedi-Arabië duidelijk onderschat. Hij gaf Grun en Weber vrijaf, omdat ze al een gele kaart op zak hadden. Weber zou in de tweede helft alsnog zijn opwachting maken. Toen stond België al bijna een uur met 1-0 achter. Binnen vijf minuten maakte Owairan een schitterend doelpunt. Vanaf de middenlijn passeerde hij vier Belgen. Vervolgens versloeg hij keeper Preud'homme met een stiftbal. De goal riep herinneringen op aan het doelpunt dat Maradona maakte in het WK-duel tegen Engeland in 1986. In de tweede helft werd Owairan het slachtoffer van de Belgische frustratie. Hij moest geblesseerd uitvallen.

De Belgen kregen nog een paar goede mogelijkheden, maar de ingevallen Nilis en Weber hadden geen geluk. Volgens de vroegtijdig uitgevallen Marc Degryse lieten de spitsen het gisteren afweten. “Ze staan bij een WK veel meer onder druk dan in de competitie. Dan schieten ze een bal met de ogen toe nog in het doel. Nu missen ze.”

Van Himst gaf toe dat hij de tegenstander “schromelijk had onderschat”. “De Saoedi's hebben defensief zeer goed gespeeld. Wij zijn te traag aan de wedstrijd begonnen.

België speelt in de achtste finales tegen wereldkampioen Duitsland of vice-wereldkampioen Argentinië. Dit hangt af van de laatste voorronde-wedstrijd tussen Argentinië en Bulgarije. Tegen de toplanden zijn de Belgen op hun sterkst. Dan zijn ze weer underdog en kunnen ze counteren, zoals Nederland afgelopen zaterdag moest ervaren. Middenvelder Lorenzo Staelens had een lichte voorkeur voor de Argentijnen als tegenstanders. “Alleen al omdat we dan twee extra rustdagen krijgen.”