Alkohol vormt afrodisiac voor vrouwen, maar juist niet voor mannen

Een Fins-Japans onderzoeksgroep biedt een verklaring voor het bekende, maar onbegrepen verschijnsel dat alkohol wel een afrodisiac (seksueel stimulerend middel) vormt voor vrouwen, maar niet voor mannen. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature van vandaag (30 juni) blijkt dat alkohol bij vrouwen de produktie van het geslachtshormoon testosteron bevordert. Testosteron is het 'mannelijke' geslachtshormoon dat ook bij vrouwen in kleine hoeveelheden voorkomt.

Uit voorgaand onderzoek was al bekend dat testosteron een rol speelt bij seksuele opwinding bij vrouwen. Het testosteronverhogende effect was alleen merkbaar bij vrouwen die die ovuleerden (dus in het vruchtbare deel van hun cyclus verkeerden) en bij vrouwen die anticonceptiepillen gebruikten. De anticonceptiepillen beïnvloeden de hormoonbalans bij vrouwen.

Bij mannen bleek alkohol de testosteronspiegel niet te verhogen.

'Onze resultaten', schreef de onderzoeksgroep onder leiding van Peter Erikson van de Biomedical Research Center in Helsinki, 'wijzen op een fysiologische verklaring voor het subjectieve verschil dat wordt ervaren tussen mannen en vrouwen bij het drinken van alkohol'.