Aanslag op mars Algiers tegen fundamentalisme

ALGIERS, 30 JUNI. Bij een aanslag op een anti-fundamentalistische protestmars in Algiers zijn gisteren 64 mensen gewond, onder wie een vooraanstaande activiste voor de rechten van de vrouw, Khalida Messaoudi. De aanslag was kennelijk gericht tegen de voorzittter van de Beweging voor de Republiek (MPR), Said Sadi, die echter ongedeerd bleef.

Ongeveer 15.000 mensen liepen mee in de demonstratie op de tweede verjaardag van de moord op de Algerijnse president Mohammed Boudiaf. De betogers eisten de waarheid over zijn dood, die door de regering is toegeschreven aan moslim-extremisten maar door veel anderen aan groepen binnen het bewind zelf die Boudiafs anti-corruptiepolitiek vreesden. Boudiafs daadwerkelijke moordenaar, een officier van zijn lijfwacht, wordt volgende maand berecht.

De MPR, die de betoging had georganiseerd, is een verzameling groeperingen van de 'democratische richting', die zijn gekant tegen zowel de moslim-fundamentalisten als de regeringsfacties die een dialoog met de fundamentalisten. (AFP, Reuter, AP)