Voor 15 miljoen aan nieuwe aandelen; Smit Nijmegen wil weer naar effectenbeurs

AMSTERDAM, 29 JUNI. Smit Transformatoren in Nijmegen vraagt een notering aan op de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf wil aandelen plaatsen voor een bedrag van 75 miljoen gulden.

Dit heeft algemeen directeur ir. G. van der Vos vanochtend bekendgemaakt. De beursgang, die voor half oktober is voorzien, gaat gepaard met herplaatsing van bestaande aandelen ter waarde van 60 miljoen gulden en een emissie van nieuwe aandelen ter waarde van 15 miljoen gulden.

Een bijzonderheid bij de beursgang van Smit is dat het bedrijf sinds de oprichting (in 1913) tot 1969 een notering heeft gehad op de Amsterdamse beurs. In 1969 stond Smit na een aantal fusies met andere bedrijven aan de basis van de oprichting van het Holec-concern, dat in dat jaar naar de beurs werd gebracht, waarna een afzonderlijke notering op de Amsterdamse beurs van Smit Transformatoren werd gestaakt.

In 1989 werd Holec overgenomen door de Begemann Groep, waarbij directeur J. van den Nieuwenhuijzen de transformatorenfabriek bestempelde als “het tafelzilver van Holec”. Toen vorig jaar bij Begemann de behoefte ontstond het eigen vermogen te versterken rees bij Smit Transformatoren het idee het bedrijf te verzelfstandigen. Hetgeen inmiddels via een management buy-out is gerealiseerd. Directie en personeel hebben een belang van 20 procent genomen in het bedrijf. De overige aandeelhouders zijn ABN Amro, Alpinvest, Holland Venture Gilde Investmund Fund en investeerders die zich hebben verenigd in CVC Capital Partners.

In de afgelopen 81 jaar is Smit gegroeid van een lokale producent van transformatoren tot een internationale onderneming met produktiefaciliteiten in Nederland en de Verenigde Staten, de grootste markt voor transformatoren ter wereld. Een van de meest aansprekende orders die Smit in de VS in de wacht heeft gesleept is de levering van transformatoren aan de centrale van de Niagara watervallen, die de stad New York grotendeels van stroom voorziet. Een order die in 1989 is verkregen en doorloopt tot 2007.

Smit Transformatoren heeft in 1993 een omzet geboekt van 123,9 miljoen gulden (1992: 121,3 miljoen). De produktieactiviteiten in de Verenigde Staten bevinden zich in Charleston (Zuid-Carolina) nog in een aanloopfase en waren vorig jaar nog verliesgevend. Niettemin behaalde Smit in 1993 een bedrijfsresultaat van 15,4 miljoen gulden. Na belastingen resulteerde een netto winst van 10,8 miljoen. Het eigen vermogen van het bedrijf daalde van 56,2 naar 38,4 miljoen, ofwel 38 procent van het totale vermogen. De daling is volgens directeur P.W. Wijnen een gevolg van een eenmalige uitkering van 29 miljoen aan dividend naar aanleiding van de verzelfstandiging van Smit op 3 januari.

Eind vorig jaar had Smit met een orderportefeuille van 196 miljoen gulden nog voor anderhalf jaar werk voor de 435 medewerkers. Naast een grotere verhandelbaarheid van de aandelen beschouwt Smit een betere toegang tot de kapitaalmarkt als één van de grote voordelen van de voorgenomen beursgang.