Vijf goals Salenko tegen Kameroen

SAN FRANCISCO, 29 JUNI. De scoringsdrift van Oleg Salenko in de wedstrijd Rusland - Kameroen (6-1) was gisteravond ongekend. Nadat het chaotisch spelende Kameroen was opgerold, kon Salenko bogen op een record van vijf doelpunten in één WK-wedstrijd, waaronder een onvervalste hattrick. Rusland heeft met deze uitslag na twee nederlagen alsnog een bescheiden kans behouden om de volgende ronde te halen.

Zelf wist Salenko van het bestaan van een record niet af. “Ik hoorde de stadionspeaker en dacht: is mijn Engels wel goed genoeg? Vijf goals in één wedstrijd, ik heb dat nog nooit voor elkaar gekregen.”

Salenko boekte zijn record met behulp van scheidsrechter Al Sharif uit Syrië en grensrechter Duncan uit Australië. Zij hielpen hem aan een kans op een strafschop en zagen een buitenspelsituatie over het hoofd. Dat bood hem in de eerste helft de kans op de tweede en derde treffer en daarmee op de hattrick.

Rusland rechtte de rug na twee nederlagen. Salenko scoorde dan wel in de vijftiende minuut, maar het steuntje in de rug van de spelleiders kwam pas in de laatste vijf minuten van de eerste helft. Ineens was de schijnbaar uitzichtloze positie van Rusland veranderd, maar alleen een hoge score zou kunnen helpen. Onopko, de aanvoerder, gaf toe dat er vantevoren niet veel over gepraat was over zo'n grote overwinning. “We wilden maar één ding: aan de televisiekijkers in ons land laten zien, dat we wel degelijk over een goede ploeg beschikten.”

Topscorer Salenko maakte overigens pas zijn debuut in de nationale ploeg in november vorig jaar. Gisteren was het zijn zevende interland. Hij scoorde al uit een strafschop tegen Zweden en heeft er met de vijf tegen Kameroen nu dus zes op zijn naam staan. In de slotfase van de wedstrijd bood hij Radchenko ook nog de kans op de zesde treffer.

Het enige tegendoelpunt van Kameroen werd gemaakt door de legendarische Milla, met zijn 42 jaar de oudste speler in de geschiedenis van het wereldkampioenschap. De afgang van zijn ploeg kon hij daarmee echter niet voorkomen.

    • Theo Reitsma