Uitgever PCM wil Thieme

ROTTERDAM, 29 JUNI. De nog jonge uitgeversgroep PCM - bestaande uit krantenuitgever Perscombinatie en boekenuitgever Meulenhoff - voert besprekingen over overneming van de Zutphense uitgeverij van educatieve boeken Thieme. Dat hebben PCM en Thieme gisteren bekendgemaakt.

Perscombinatie geeft onder andere de dagbladen Trouw, de Volkskrant en Het Parool uit. Meulenhoff is uitgever van Bruna, Standaard, Manteau en Prometheus/Bert Bakker. Perscombinatie en Meulenhoff zijn begin dit jaar gefuseerd. De Thieme-Zutphen Beheersmaatschappij omvat onder meer de educatieve uitgeverij en het grafisch bedrijf en binderij Thieme. Bij de uitgeverij werken 65 mensen, het grafisch bedrijf telt 45 werknemers.

Beide bedrijven stellen dat de voorgenomen transactie past in het streven van de partijen 'om optimale voorwaarden te scheppen voor verdere groei op de markt van educatieve boeken'.

Het Zutphense familiebedrijf Thieme is één van de belangrijkste uitgevers van schoolboeken voor het voortgezet en beroepsonderwijs. Vooral op het gebied van talen, economie, natuurkunde, economie en techniek heeft de Zutphense onderneming een belangrijk marktaandeel. Thieme zegt in PCM een krachtige partner te zien, die het bedrijf in staat moet stellen de activiteiten op de educatieve markt uit te breiden. PCM is op die markt actief met de uitgeverij Meulenhoff Educatief, die zich vooral richt op het basis- en voortgezet onderwijs.

Thieme heeft een omzet van zo'n 25 miljoen gulden en behaalde vorig jaar een winst van ruim twee miljoen gulden. Percombinatie en Meulenhoff hebben samen een omzet van tegen 540 miljoen gulden. Belangrijk voor Perscombinatie bij de fusie met Meulenhoff begin dit jaar was dat op die manier openingen naar de markt van educatieve boeken en tijdschriften konden worden gemaakt. Ook al is Meulenhoff een kleine onderneming vergeleken met concurrenten als Wolter Kluwer en Malmberg (eigendom van VNU), binnen de uitgeversbranche is de educatieve markt nog de enige met groeimogelijkheden.