SPD wil coalitie met Groenen in Saksen-Anhalt

BONN/MAAGDENBURG, 26 JUNI. De Duitse sociaaldemocratische SPD poogt in de Oostduitse deelstaat Saksen-Anhalt met de Groenen een minderheidsregering te vormen. Bij de verkiezingen van zondag haalde noch de SPD, noch de christendemocratische CDU een meerderheid. Hiermee wijst de SPD het voorstel van de CDU samen een 'grote coalitie' te vormen af. De Frankfurter Allgemeine meldde gisteren echter dat de Groenen totstandkoming van een 'rood-groene' coalitie onwaarschijnlijk achten. Voor een minderheidsregering - een rood-groene coalitie zou uit 40 van de 99 zetels bestaan - kunnen de sociaal-democraten ook niet zonder steun van de ex-communistische PDS, die 21 zetels kreeg. De PDS, die als een restant van het communistische Oostduitse regime wordt beschouwd, heeft de SPD haar passieve steun reeds aangeboden. Binnen de SDP zijn de meningen over samenwerking met de ex-communisten verdeeld. De CDU heeft fel gereageerd op de coalitieplannen van haar sociaaldemocratische rivaal. De SPD bewijst de democratie geen dienst met het accepteren van de 'SED-navolgers', vinden de christendemocraten. (AP)