Personeel Alitalia dreigt met staking

Het personeel van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia zal 11 juli een dag staken, uit protest tegen aangekondigde ontslagen. Dat hebben de vakbonden bekendgemaakt. Volgens de bonden houdt het management van het overheidsbedrijf zich niet aan eerder gemaakte afspraken. Morgen zal een afvaardiging van de onderneming een gesprek hebben met de Italiaanse minister van transport om te proberen de stakingsdreiging af te wenden.

De directie van Alitalia, dat in zware financiële problemen verkeert, wil eind deze week een begin maken met een grootscheepse herstructurering van de luchtvaartmaatschappij. Volgens de vakbonden zullen daarbij in drie jaar ten minste 4000 banen verloren gaan. Op dit moment werken er 28.000 mensen bij de onderneming. Alitalia boekte vorig jaar een verlies van 379 miljoen gulden (343 miljard lire), tegen 19,5 miljoen gulden verlies in 1992.