Overleg moet leiden tot rust op de koffiemarkt

LONDEN, 29 JUNI. De Internationale Koffie Organisatie (ICO) heeft gisteren opgeroepen tot overleg tussen de belangrijkste koffieproducerende en -consumerende landen.

Het overleg moet leiden tot rust op de koffiemarkt, die hevig in beroering is door een prijsexplosie als gevolg van vorst in Brazilië. Maandag stegen prijzen op de internationale markten met 40 procent. De vorst dreigt 15 tot 30 procent van de oogst te vernietigen. De voorzitter van de ICO-raad, Siemon Onchere, wil overleg over een nieuwe internationale koffie-overeenkomst, die vraag en aanbod op elkaar afstemt. Vorig jaar strandde het overleg tussen producerende en consumerende landen dat had moeten leiden tot een nieuw akkoord waarbij exporthoeveelheden worden vastgesteld om de prijs op de wereldmarkt te stabiliseren. (KRF, Reuter)