Oranje heeft genoeg aan gelijkspel

ROTTERDAM, 29 JUNI. Het Nederlands elftal heeft vanavond in Orlando tegen Marokko genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de achtste finales. Dat is het gevolg van de gisteren in de andere groepen gespeelde wedstrijden.

Dick Advocaat zei gisteren concessies te zullen doen aan het systeem met vier spitsen waarmee het Nederlands elftal de laatste jaren speelde. Tegen Marokko kiest hij, op verzoek van de spelers, voor meer defensieve zekerheid. De bondscoach brengt vanavond een extra middenvelder in, Rob Witschge, en laat diepste spits Ronald de Boer buiten het elftal. Zoals wel vaker in moeilijke tijden valt Advocaat ook nu terug op Peter van Vossen. De 'twaalfde' man van Ajax staat vanavond naast Bergkamp in de spits. Helemaal van harte verandert Advocaat zijn concept niet: “Als iedereen de eerste twee wedstrijden zijn taken goed had uitgevoerd, waren deze wijzigingen niet nodig geweest.”

Politiekorpsen in de grote steden verwachten niet dat de voetbalwedstrijd Nederland - Marokko zal leiden tot rellen, zoals in België vorige week zondag na het duel tussen België en Marokko. Toen gingen voetbalsupporters in een aantal steden massaal met elkaar op de vuist. Van de grote steden houdt alleen Amsterdam een peloton van de mobiele eenheid achter de hand. Rotterdam, Den Haag en Utrecht verwachten 'voldoende' mensen te hebben om vanavond bij eventuele wanordelijkheden te kunnen ingrijpen.

Brazilië en Zweden plaatsten zich gisteren na het onderlinge gelijkspel (1-1) voor de volgende ronde. Romario maakte opnieuw een doelpunt, zijn derde in dit toernooi.

In dezelfde groep behoudt Rusland een kleine kans op kwalificatie door de zege van 6-1 op Kameroen. Salenko scoorde vijf maal en vestigde daarmee een WK-record. Net als de 42-jarige Milla van Kameroen, die als oudste speler ooit het doel trof.

In groep E eindigden alle landen met evenveel punten. Mexico, Ierland en Italië als 'gelukkige' nummer 3 gaan door.

Noorwegen, dat gelijkspeelde tegen Ierland (0-0), werd ondanks een zege en een gelijkspel de dupe. De Noren maakten te weinig doelpunten om verder te komen. Door de uitslagen van gisteren is ook de nummer 3 van groep A, Amerika, zeker van een plaats bij de laatste zestien.

Vanavond worden de twee laatste wedstrijden in groep F gespeeld. In Orlando Nederland - Marokko, in Washington België - Saoedie-Arabië (beide 18.30 uur).