Oekraïne: Kravtsjoek kreeg 37 procent van de stemmen

KIEV, 29 JUNI. Binnen twee weken treden de Oekraïense president Leonid Kravtsjoek en ex-premier Leonid Koetsjma aan voor de tweede ronde van de Oekraïense presidentsverkiezingen. Een datum is nog niet officieel vastgesteld, maar de tweede ronde zal in elk geval voor 10 juli worden gehouden.

Volgens de gisteren bekendgemaakte definitieve uitslag van de eerste ronde, die zondag werd gehouden, kreeg Kravtsjoek 37,72 procent van de stemmen en eindigde Koetsjma met 31,27 procent op de tweede plaats. Van de andere vijf kandidaten eindigde Aleksandr Moroz, de voorzitter van het parlement, met dertien procent op de derde plaats en de econoom - tevens de voormalige chef-hervormer - Vladimir Lanovoj met negen procent op de vierde plaats.

Koetsjma is gisteren direct begonnen de aanhangers van de verslagen kandidaten over te halen in de tweede ronde op hem te stemmen. Hij zei dat hij, als hij president wordt, Lanovoj in zijn regering zal opnemen - een uitlating die enige verbazing heeft gewekt, omdat Lanovoj economische hervormingen voorstaat die Koetsjma in het verleden van de hand heeft gewezen en ten dele ook ongedaan heeft gemaakt. Lanovoj werd in 1992 uit de regering gezet. Dat was het begin van een duidelijke vertraging van de economische hervormingen in de Oekraïne.

Verwacht wordt dat Koetsjma minder problemen zal hebben met de aanhang van de socialistische leider Moroz.

Kravtsjoek heeft de uitslag van de verkiezingen bestempeld als een referendum over de Oekraïense onafhankelijkheid. Hij won vooral in het nationalistische westen van de republiek, terwijl Koetsjma, een voorstander van nauwe banden met Rusland, in het oosten van het land won, waar de grote Russische minderheid woont. Kravtsjoek zei dat Koetsjma's plannen voor toenadering tot Rusland gevaarlijk zijn omdat ze tot een burgeroorlog in de Oekraïne zouden kunnen leiden. (AP)