Navratilova knokt voor haar tiende titel

LONDEN, 29 JUNI. De 37-jarige Martina Navratilova speelt morgen de halve finale van Wimbledon tegen een geblesseerde Gigi Fernandez. Ze versloeg gisteren de Tsjechische Jana Novotna met 5-7, 6-0 en 6-1. Navratilova heeft aangekondigd dat ze na dit seizoen afscheid neemt van haar sport. Een tiende titel in het enkelspel in haar 22ste Wimbledon zou de mooiste bekroning van haar carrière zijn die ze zich maar kan wensen. De andere halve finale is tussen de Amerikaanse Lori McNeil, die won van Larisa Neiland, en Conchita Martinez uit Spanje, die met moeite de 17-jarige Amerikaanse Lindsay Davenport uitschakelde.

Novotna had vorig jaar op Wimbledon in de halve finale van Navratilova gewonnen en leek gisteren één set lang een einde te maken aan Navratilova's droom. Maar in de tweede en derde set, die veel spannender waren dan de uitslag doet vermoeden, speelde Navratilova als in haar beste dagen. “Na haar overwinning op Sukova is ze veel beter gaan spelen”, vertelde Novotna na afloop. “Martina heeft meer zelfvertrouwen dan vorig jaar. Ze is bijzonder geconcentreerd, ze weet precies waar ze mee bezig is. Ik geloof ook niet dat Martina er na dit jaar mee ophoudt. Ze kondigt het al een jaar lang aan, maar ik geloof het pas als ik volgend jaar de loting zie.”

Navratilova's volgende opponente, de 30-jarige Gigi Fernandez, is een dubbelspecialiste die in 36 grand-slams in het enkelspel pas één keer de kwartfinale heeft bereikt (1991, US Open). Ze won gisteren agressief service-volley-spel (6-4 en 6-4) van Zina Garrison-Jackson, finaliste in 1990. Maar ze speelde met zware bandages om beide dijbenen en moest voor de laatste game uitgebreid behandeld worden.

Navratilova won gisteren na haar enkelspel ook het dubbelspel met de Nederlandse Manon Bollegraf. Het duo versloeg het Franse koppel Tauziat/Halard met 6-7, 6-4 en 6-4 en speelt in de kwartfinale tegen de Nederlandse Ingelise Driehuis en Muric uit Kroatië. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis verloren in de vijfde set met 9-7 van de Australiërs Woodforde en Woodbridge.

Boris Becker wilde gisteren geen commentaar geven op zijn 'bedrog'. “Ik wil alleen over tennis praten”, zei hij gisteren na zijn overwinning op Andrei Medvedev in de vierde ronde. Hij was afgelopen zaterdag tijdens zijn partij tegen Frana, na een bezoek aan het toilet, in de kleedkamer behandeld door zijn eigen fysiotherapeut. Blessures mogen alleen op de baan worden behandeld. Becker kreeg een boete van duizend dollar. “Ik wist niet dat het niet mocht”, verklaarde hij. “Ik ben bestraft. Einde verhaal.”

De verhalen in de Britse kranten, die verontwaardigde collega's citeerden, deed Becker af als sensatiezucht. “Agassi is uit het toernooi verdwenen. Nu moeten ze wat anders hebben om over te schrijven.”