Minder subsidie naar Toneelgroep Amsterdam

AMSTERDAM, 29 JUNI. Nu de Toneelgroep Amsterdam (TGA) niet langer vast de Amsterdamse Stadsschouwburg wil bespelen maar de Westergasfabriek als voornaamste theater prefereert, zal er 150.000 gulden worden gekort op haar subsidie. De bedoeling is met de vrijkomende gelden het programmeringsbudget van de Schouwburg aan te vullen.

Dit heeft Ernst Bakker, de Amsterdamse wethouder van Cultuur, voorgesteld aan de gemeenteraad. TGA kreeg tot nu toe een subsidie van 5,6 miljoen gulden per jaar.

De korting van 150.000 gulden is, volgens een woordvoerder van de wethouder, gebaseerd op het bedrag aan zaalhuur dat TGA zou moeten betalen voor de avonden dat er niet in de Schouwburg wordt gespeeld: vijftig avonden tegen een zaalhuur van 3.000 gulden maakt 150.000 gulden. De Amsterdamse Stadsschouwburg had gevraagd om een miljoen gulden extra subsidie ter compensatie van de verhuizing van TGA. Schouwburg noch TGA waren bereikbaar voor commentaar: de directies zijn met vakantie.