Mexico en Ierland gaan door, Noorwegen uitgeschakeld; Italië met hakken over de sloot

ROTTERDAM, 29 JUNI. De Amerikanen zullen er weinig van begrijpen, maar de vier ploegen in groep E van het WK voetbal wisten dat het resultaat op de andere velden medebepalend zou zijn of ze naar huis moeten of door mogen voetballen. Na de 1-1 bij Italië-Mexico en de 0-0 bij Ierland-Noorwegen eindigden alle teams op vier punten, met een gelijk doelsaldo.

De Noren scoorden slechts een keer en zijn uitgeschakeld. De Italianen scoorden net als Ierland twee keer, maar het elftal van Jack Charlton had het onderlinge duel gewonnen. Italië moest nog uren wachten op de nederlaag van Kameroen tegen Rusland. Toen haalde bondscoach Arrigo Sacchi en zijn duurbetaalde vedetten opgelucht adem. De schamele derde plaats in de eigen groep heeft geen noodlottige gevolgen.

De uitschakeling van de Noren was het gevolg van de veel te behoudende tactiek. Bondscoach Olsen bestudeert de tegenstander tot in de finesses, zijn spelers krijgen als enige opdracht de opponent voor de voeten te lopen. Het Noorse afbraakvoetbal had succes tegen Engeland en Nederland in de kwalificatie-poule. In Amerika werd Olsens tactiek de Noren noodlottig. “Wij komen te moeilijk tot scoren”, zei Olsen die de gevaarlijke spits Jakobsen wederom geen basisplaats gunde.

Zijn collega Charlton moest wegens een schorsing het doelpuntloze duel vanaf de tribune waarnemen. Charlton nam plaats naast de Ierse commentatoren en stond via een walkie talkie in contact met zijn assistent Setters. Veel te bepraten had het tweetal niet, want er gebeurde bijna niets in het Giants Stadium van New Jersey. Ierland kreeg nog de beste kansen. Charlton beloofde zijn toehoorders een gezellig feestje, na het bereiken van de tweede ronde. Ierland speelt in de achtste finales tegen de winnaar uit groep F, waarschijnlijk België.

Mexico wacht vermoedelijk een duel met Nigeria, de verwachte nummer twee uit groep D. De Italianen weten nog niet tegen welk land ze zullen uitkomen bij de laatste zestien. Dat ze hoe dan ook beter moeten spelen dan ze tot nu toe hebben gedaan, lijdt geen twijfel. Het Italiaanse spel oogt steriel en mist trefzekere aanvallers. Roberto Baggio is een halve middenvelder, Signori speelt als veredelde linkshalf en Massaro krijgt te weinig speeltijd.

Tegen Mexico scoorde hij 1-0, op aangeven van zijn clubgenoot Albertini. Een kwartier later was het al weer gelijk, toen de Mexicaanse middenvelder Bernal scoorde via een diagonale schuiver. In de resterende speeltijd was Mexico tevreden met het ene punt en miste Italië de kracht om nog voluit te gaan.

Ondertussen liep bondscoach Sacchi zenuwachtig op en neer. Bij een nederlaag zou Sacchi vrijwel zeker worden ontslagen. Door het gelijke spel tegen Mexico en de nederlaag van Kameroen wist Italië zich via de zijdeur alsnog te plaatsen voor de achtste finales. Sacchi noemde het terecht dat zijn elftal niet is uitgeschakeld. Dat zijn duurbetaalde spelers zeer pover hadden gevoetbald, liet Sacchi onvermeld. “Wij hebben veel kansen gehad, maar ze niet weten te benutten. In onze verdediging heerste te veel onrust, waardoor we de voorsprong niet konden vasthouden.”

De Italiaanse voetbalfans hopen op betere tijden en moeten zich maar vastklampen aan de herinnering van het WK in Spanje. In 1982 plaatste het kwakkelende elftal van Bearzot zich na drie gelijke spelen ternauwernood voor de tweede ronde. Twee weken later was Italië de nieuwe wereldkampioen door met flitsend countervoetbal achtereenvolgens Argentinië, Brazilië, Polen en West-Duitsland te verslaan. Maar toen hadden de Italianen Paolo Rossi in hun midden, de spits die altijd scoorde.

Nu hebben de Azzurri hun hoop gevestigd op Roberto Baggio, uitgeroepen tot 's werelds beste voetballer. Baggio voldoet nog niet aan de verwachtingen. Misschien dat de 33-jarige Massaro Italië kan redden. De speler van AC Milan stond bij zijn club jarenlang in de schaduw van Marco van Basten, maar ontpopt zich op zijn oude dag als een echte goaltjesdief. Tot nu toe heeft Sacchi het nog niet aangedurfd Massaro in het basiselftal op te stellen. De Italiaanse media zullen de bondscoach de komende dagen ongetwijfeld onder druk zetten.