Kort geding van de baan; Theunisse rijdt alsnog Ronde van Frankrijk

HOOGEVEEN, 29 JUNI. Gert-Jan Theunisse is alsnog opgenomen in de ploeg van TVM voor de Ronde van Frankrijk, die zaterdag in Lille begint. De 31-jarige Brabander, die aanvankelijk was gepasseerd, neemt de plaats in van de Noorse veteraan Dag-Otto Lauritzen. De teamleiding van de Nederlandse wielerformatie maakte dit gisteravond bekend na een gesprek tussen Theunisse, directeur drs. A. C. Bos van de hoofdsponsor en ploegleider Cees Priem. Bos nam het initiatief tot het onderhoud, dat in Hoogeveen plaats vond.

Theunisse had gisterochtend nog gedreigd een kort geding aan te spannen tegen zijn werkgever om deelname aan de Tour af te dwingen. Enige uren later sprak de renner, die zondag tweede werd bij het Nederlands kampioenschap in Meerssen, langdurig telefonisch met Bos. Theunisse: “Toen proefde ik al dat TVM op zijn beslissing wilde terugkomen. Ik beschouw mijn selectie niet als een overwinning. Ik vind het fijn dat ik naar de Tour kan. Verder wil ik niet meer nadenken over wat de afgelopen dagen is gebeurd. Ik wil in de Tour knallen. En aanvallen.”

Volgens Theunisse had Priem hem maandag verteld dat de geldschieters van de ploeg hadden aangedrongen hem thuis te houden. De Zeeuwse ploegleider ontkende dat te hebben gezegd en gaf als argument dat hij geen renners kon passeren die het hele jaar hadden geknokt en aansprekende prestaties leverden. De 36-jarige Lauritzen kon evenwel ook geen in het oog springende resultaten overleggen.

Theunisse: “Ik heb meteen alle sponsors gebeld en begreep al snel dat zij zich niet hadden bemoeid met de samenstelling van de Tourploeg. Tijdens het gesprek met Priem en Bos is me de ware reden duidelijk geworden. Priem veronderstelde dat ik in de Tour stiekem mijn diensten aan andere ploegen zou gaan aanbieden, omdat ik heb geroepen TVM na dit seizoen te verlaten. Hij dacht dat ik al een contract bij een andere formatie had. Ik was totaal verrast toen hij me dat vertelde. Dat sloeg nergens op. Cees zou me toch beter moeten kennen.” Theunisse zei “blij te zijn dat de hoogste baas heeft ingegrepen”. Volgens de renner begrijpt de noordelijke zakenman dat hij publicitair de belangrijkste man voor TVM is, in goede en slechte tijden.

Theunisse start in de Tour op eigen verzoek niet als kopman, ook niet als zogenoemde wegkapitein. Hij gaat in dienst van de ploeg rijden en daar waar mogelijk aanvallen. Een rol die Theunisse al eerder dit seizoen ambieerde. “Ik kan niet meer tegen de spanning. Ik trek me dan alles aan. In dienst van de ploeg denk ik meer ontspannen te kunnen fietsen. Het kopmanschap brengt veel te veel stress met zich mee”, aldus de renner, die na de Ronde van Spanje een maagzweer had.

Theunisse doet voor de vijfde keer mee aan de Ronde van Frankrijk. Vorig jaar ontbrak hij wegens een abces aan zijn zitvlak. In 1990 kreeg hij een startverbod opgelegd wegens een schorsing nadat hij twee keer in korte tijd was betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen. Zijn beste prestatie leverde Theunisse in 1989 toen hij als vierde eindigde en zowel de etappe naar Alpe d'Huez als het bergklassement won. Deze competitie was het trainingsdier slecht op dreef. Alleen bij de nationale titelstrijd was hij sterk. In veel andere wedstrijden stapte hij af, tot groot ongenoegen van Priem die hem een keer met een wielertoerist vergeleek.