Intel-topman Grove voorziet vertienvoudiging verkoop; 'PC voertuig van de toekomst'

NEW YORK, 29 JUNI. “De personal computer wordt het communicatievoertuig van de toekomst. In 1999 verwachten wij dat er honderd miljoen worden verkocht, dit jaar zijn het er al tien miljoen.” Andrew Grove, de topman van chipmaker Intel, hield zijn publiek gisteren bij de opening van de PC Expo in New York voor dat de PC net zo gewoon wordt in ons leven als auto en televisie. Massaproduktie en flexibiliteit zijn de kenmerken van de pc en Grove sprak daarom van de Darwiniaanse PC.

Intel is 's werelds grootste en meeste dominante chipproducent en is zeer gebaat bij een gouden toekomst voor de PC. Het bedrijf uit Californië heeft wereldwijd een marktaandeel van meer dan tachtig procent waar het chips in personal computers betreft. De toekomst van de PC is de toekomst van Intel en andersom, wat de kracht maar ook de zwakte van het bedrijf uitmaakt.

Andy Grove is minder beroemd dan het wonderkind Bill Gates van Microsoft maar in kringen van kenners even bekend. Grove, geboren in 1936 in Hongarije, was vanaf de oprichting in 1968 bij Intel (Integrated Electronics). Hij is sinds 1987 topman van het bedrijf.

Grove ging voor het gemak even voorbij aan de 'superhighway'. “Ik kan het woord niet meer met een serieus gezicht uitspreken”, zei hij, “maar hoe het ook zij, er is iets aan de hand.” De PC in al zijn varianten wordt het voertuig op de elektronische supersnelweg, dat staat volgens hem al vast. Grove ziet geen toekomst voor wat hij noemde de “PC-wannabees, de treeplankrijders, zoals de Newtonachtige apparaten, de cd-i en de 3DO.” Newton is het handcomputertje van Apple, de compactdisc-interactive-speler is van Philips, 3DO is het concurrerende systeem van Panasonic. Grove gelooft dat geen van alle het zullen redden.

“De PC zal straks op het werk, tijdens de opleiding en als we ons ontspannen een grote rol spelen en daarmee onmisbaar worden”, aldus Grove, die op een groot podium stond in een kolossale hal van het Javits Center. Hij liep van een werkhoek naar een huiskamerhoek en terug. In de werkhoek stonden een paar PC's op bureaus, in de huiskamer stond ook een PC naast een televisie en een videospeler. Wat de vraag naar PC's zal drijven is volgens Grove communicatie, cruciaal daarbij is de mate van interactiviteit.

Televisie en radio verdwijnen niet zomaar, volgens Grove, maar de meeste mensen zullen heel wat meer tijd achter een computer willen zitten om zichzelf te amuseren. Radio en televisie zijn minimaal interactief, je kunt alleen de zenders veranderen. De computer is interactiever maar met betere verbindingen naar buiten, naar andere computers en netwerken, wordt de PC de machine van de toekomst.

Om dat te verwezenlijken voor iedereen, moeten er netwerken worden ontwikkeld die capaciteit genoeg hebben om grote informatiestromen aan te kunnen. Een daarvan is ISDN (Integrated Services Digital Network), een internationaal aanvaarde standaard, die het mogelijk maakt over grote afstanden videoconferenties te houden of gezamenlijk documenten te bestuderen. Het ontbreekt echter nog aan netwerken met genoeg capaciteit om particulieren te bedienen. Ook ontbreekt het nog aan bekabeling.

De ontwikkelingen zullen echter snel gaan volgens Grove. Hij hangt het idee van de communicatiespiraal aan. Meer communicatiemogelijkheden vereisen krachtiger computers en die vergroten weer de informatiestromen. Hij ziet de wisselwerking hiertussen als de drijvende kracht voor in elk geval de komende paar jaar.

    • Lucas Ligtenberg