Index op hoogste punt in 4 jaar; Vertrouwen van consument VS bereikt record

NEW YORK, 29 JUNI. De index van het consumentenvertrouwen is deze maand in de Verenigde Staten gestegen tot het hoogste punt in bijna vier jaar. De ondervraagden waren bijzonder positief over de huidige economische situatie en optimistisch over de komende maanden.

Dat heeft de Conference Board, een door het bedrijfsleven gesponsorde organisatie, bekendgemaakt. Het indexcijfer van het consumentenvertrouwen over juni lag 3 punten hoger dan in mei en staat op 92.0 (1985=100). Het is het resultaat van een steekproef onder vijfduizend huishoudens en wordt maandelijks uitgevoerd door de Conference Board. De vragen aan consumenten gaan over de toestand nu en de verwachtingen voor de komende tijd.

Het indexcijfer was aanzienlijk beter dan verwacht, net als de verkoop van het aantal nieuwbouwhuizen in mei. Het ministerie van handel maakte bekend dat dat vorige maand is gestegen 4,2 procent, nadat het in april gedaald was met 3,4. Analisten voorzagen een daling door de stijging van de rente, die duurdere hypotheken tot gevolg heeft. De huizenverkoop over de eerste vijf maanden van dit jaar ligt echter 13 procent hoger dan over dezelfde periode vorig jaar. Eveneens werd gisteren bekend dat de verkoop in de detailhandel over de eerste vier weken van juni 3,6 procent hoger lag dan in mei.

De cijfers van gisteren laten zien dat de economische groei in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal wellicht iets lager is dan in het eerste kwartaal maar nog altijd niet significant afneemt. “Het consumentenvertrouwen is op een niveau dat historisch gezien gepaard gaat met een gezonde economische groei”, aldus een woordvoerder van de Conference Board.

Hoewel consumenten nog steeds niet optimistisch gestemd zijn over de werkgelegenheid, zegt slechts 9 procent dat de economische situatie verslechtert. Opvallend is dat meer consumenten zeggen dat ze niet van plan zijn de komende tijd een auto, een huis of een elektrisch apparaat te kopen. “De verkoop van huizen en auto's is volgens ons al over het hoogtepunt heen”, aldus Elliott Platt, econoom bij Donaldson Lufkin & Jenrette. “Het hoeft niet te betekenen dat de economische groei afneemt want de enorme koopgolf van het afgelopen jaar kun je zien als het gevolg van het lang uitstellen van een besluit tot aanschaf.”

    • Lucas Ligtenberg