Hockeyers van Oranje zijn goed op dreef en scoren er flink op los

ROTTERDAM, 29 JUNI. Het Nederlands hockeyteam maakt een uitstekende indruk bij het zeven-landentoernooi in Amstelveen. Na het gelijke spel tegen olympisch kampioen Duitsland en de zege op Zuid-Afrika met 6-1 volgde gisteren een 7-0 overwinning op Maleisië. Vrijdag wacht Argentinië dat gisteren verrassend gelijkspeelde tegen de Duitsers.

Maleisië bood in het Wagener-stadion geen serieuze tegenstand. De Aziaten verdedigden consequent met elf man en verschenen drie keer in de cirkel van Nederland. In de 23ste minuut voor de eerste keer, in de laatste vijf minuten nog twee keer. Doelman Erik Jan de Rooy, die zijn tweede interland speelde, kon zijn kwaliteiten niet laten zien in het eenzijdige duel. Hij moest één keer serieus in actie komen, toen de doorgebroken Abdul Hadi alleen op hem afkwam. “Meer werk kreeg ik niet. Jammer, maar keepen is meer dan ballen stoppen. Ik moet de verdedigers sturen”, aldus de keeper van Bloemendaal.

Bondscoach Oltmans haalde De Rooy bij de selectie, nadat Bart Looije vorige maand bedankte voor de eer. “De Rooy weet zijn plaats in de ploeg”, aldus de coach. “Hij is tweede keeper achter Jansen.” De Rooy is vooralsnog tevreden met die rol. “Jansen is nummer één, ik nummer twee. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet zal proberen die rollen om te draaien.”

Oltmans wisselde veel in het derde duel. “Dat is voor mijn spelers nog een mentaal proces. Een wissel betekent voor hockeyers nog steeds een soort straf. Daar moeten we vanaf. Door de nieuwe regels kunnen we in het hockey wisselen zoals in de zaalsporten. Erin, eruit. Dat moeten ze nog leren.”

Van de zeven strafcorners sloeg Bovelander de eerste akelig hard tegen het hout. Brinkman scoorde tweemaal uit de rebound, Van den Honert pushte de derde en vierde Oranje-goal binnen uit een corner. Tussen de bedrijven door scoorden aanvoerder Delissen en nieuweling De Nooyer twee veldgoals.

De Nooijer is het grote talent van de Nederlandse hockeysport. Zijn uitverkiezing voor Oranje stuitte aanvankelijk op veel onbegrip. Hij is immers pas achttien jaar en zou nog te licht zijn voor het grote werk. De speler van Bloemendaal die leerde hockeyen bij Alkmaar, wordt door veel insiders een grote toekomst voorspeld.