Gene Pharming mag experiment met stier Herman voortzetten

DEN HAAG, 29 JUNI. Onder nadere voorwaarden mag het Leidse bedrijf Gene Pharming doorgaan met experimenten met de transgene stier Herman. Dat schrijft minister Bukman (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek met Herman kwam in opspraak nadat bekend werd dat Gene Pharming een geheim contract had met het zuivelconcern Nutricia in Zoetermeer. Volgens dat contract was het experiment gericht op de ontwikkeling van een commercieel zuivelprodukt, moedermelkvervangende koemelk voor baby's tot zes maanden.

Bukman en de Tweede Kamer hadden Gene Pharming slechts toestemming gegeven voor het experiment, omdat het zou gaan om de ontwikkeling van een medicinale melk, onder meer bestemd voor te vroeg geboren baby's. Nutricia heeft het in 1990 gesloten contract met Gene Pharming tot begin deze maand geheim gehouden. Het ministerie van landbouw was wel van het bestaan op de hoogte gesteld.

Bukman gaf de landsadvocaat vorige week opdracht uit te zoeken of het mogelijk is de toestemming voor het experiment in te trekken, zonder te worden geconfronteerd met kostbare schadeclaims. Dat blijkt volgens de landsadvocaat niet zonder meer mogelijk. Het onderzoek dat Gene Pharming nu verricht is juridisch niet in strijd met de toegestane doelstelling. De landsadvocaat meent dat Bukman wel aanvullende eisen kan stellen. Als Gene Pharming weigert daaraan te voldoen kan de toestemming alsnog worden ingetrokken. Bukman wil dat advies opvolgen.

Een woordvoerder van Gene Pharming zei gisteren dat het bedrijf geen enkele moeite heeft met de aanvullende voorwaarden. “Integendeel, graag zelfs. Het gaat ons alleen maar om de biomedische toepassing. Daar is ook de voorgenomen joint-venture met Nutricia op gericht. Wij zijn blij dat alles nu in openheid kan worden besproken. Wat dat betreft is ons een behoorlijke last van de rug gevallen.” Het is echter nog onzeker of Nutricia opnieuw zaken wil doen met Gene Pharming. Onder druk van dreigementen van de Dierenbescherming heeft het Zoetermeerse bedrijf de banden met Gene Pharming voorlopig verbroken.