'Er is geen vrede en er is geen bestand in Bosnië'

SARAJEVO, 29 JUNI. Als de strijdende partijen in Bosnië de pogingen van de internationale gemeenschap om op korte termijn een eind aan de oorlog te maken torpederen, wacht Bosnië “ten minste twintig jaar oorlog”. Dat zei gisteren generaal Andrew Ridgeway, de VN-commandant in het zuidwesten van Bosnië.

“Er is geen vrede en geen staakt-het-vuren in Bosnië, er is zelfs geen vermindering van de vijandelijkheden”, zei Ridgeway gisteren. Hij bestempelde het plan van de zogenoemde contactgroep voor Bosnië om een eind aan de oorlog te maken, als een laatste kans op vrede. Aan dit plan wordt nu de laatste hand gelegd.

Ook de speciale VN-afgezant in ex-Joegoslavië, Akashi, toonde zich gisteren gealarmeerd door de voortzetting van de gevechten, die naar zijn oordeel de vooruitzichten op vrede ernstig bedreigen. Hij maakte duidelijk daarbij niet alleen de gevechten tussen de moslims en de Serviërs in het noorden van Centraal-Bosnië op het oog te hebben, maar ook de “bewuste, serieuze aanvallen” van zowel de moslims als de Serviërs op VN-personeel. Zondag werd bij Gorazde een Britse VN-soldaat doodgeschoten. Akashi waarschuwde de strijdende partijen dat ze met zulke aanvallen luchtaanvallen van de NAVO riskeren.

Generaal Sir Michael Rose, de opperbevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, gaf gisteren de moslims de schuld van de gevechten. “De moslim-kant heeft zich het meest vijandig opgesteld ten aanzien van het vredesproces en schendt het bestand voortdurend”, zo zei hij. “Het gevaar is dat de moslims daarmee een massale Servische reactie provoceren.”

Akashi en Rose zeiden dit bij hun vertrek naar Brussel, waar ze met de NAVO praten over samenwerking tussen VN en NAVO bij de implementatie van het vredesplan waaraan door de internationale contactgroep wordt gewerkt. In Parijs kwamen gisteren opnieuw hoge diplomaten van de contactgroep bijeen om de laatste hand aan dit plan te leggen.

De strijd om de controle van de weg tussen Zenica en Tuzla werd gisteren onverminderd voortgezet. De moslims hebben die weg voor het grootste deel in handen en proberen de Serviërs te verdrijven van het stuk weg dat die nog controleren. De Serviërs beschoten gistermiddag de stad Travnik, die zich in handen van de moslims bevindt. Daarbij viel een onbekend aantal doden en gewonden. (Reuter, AP, AFP)