Effenberg naar huis na provocerend vingertje

CHIGAGO, 29 JUNI. De Duitse bondscoach Berti Vogts heeft gisteren Stefan Effenberg naar huis gestuurd. De 25-jarige middenvelder stak na zijn wissel in de wedstrijd tegen Zuid-Korea (3-2) zijn middelvinger op naar de Duitse toeschouwers die “Effenberg eruit, Effenberg eruit” schreeuwden. Dit provocerende gedrag ging de Duitse bondscoach te ver.

De interlandcarrière van Effenberg lijkt door het incident voorbij. “Zolang ik bondscoach ben, speelt Effenberg niet meer in het Duitse elftal”, zei Vogts. De 33-voudige international reageerde volgens de trainer gelaten. “Hij heeft zijn verwijdering geaccepteerd en vertelde dat hij zich nu volledig op het komende seizoen met Fiorentina richt. Hij wenste het elftal veel geluk toe.”

Effenberg gaf vlak voor zijn vertrek uit Chicago zijn eerste commentaar. “Ik vind het jammer, maar ik heb geen spijt van mijn reactie. Het was bijna vijftig graden. In die hitte deed ik mijn best om met Duitsland de tweede ronde te halen. Toen het publiek bleef schreeuwen, moest ik mij afreageren.”

Effenberg noemde de verwijdering uit de selectie “belachelijk”. “Ik heb er met verschillende andere spelers over gesproken en die begrijpen ook niet waarom ik zo zwaar gestraft moet worden.”

Verdediger Thomas Helmer zei: “Iedereen was verrast. Wat hij gedaan heeft, is natuurlijk verkeerd. Maar lang niet iedereen is het eens met zijn verwijdering uit de selectie.”

Vogts had al voor het toernooi verkondigd dat hij twee blanco vliegtickets op zak had voor spelers die zich tijdens het WK ongedisciplineerd zouden gedragen. “Een international kan natuurlijk niet zijn middelvinger naar het publiek opsteken. Wij zijn het visitekaartje van ons land. Het is voor Effenberg een zwarte dag. Hij heeft het elftal te schande gemaakt”, zei Vogts.

Voorzitter Braun van de Duitse voetbalbond onderbrak zijn reis naar Mexico om met zijn bondscoach het voorval te bespreken. De voorzitter en Vogts kwamen samen tot de conclusie dat Effenberg weg moest.

De middenvelder staat bekend als een enfant terrible. Hij gedroeg zich al eerder in wedstrijden provocerend. Hij is de tweede Duitser die tijdens een WK voortijdig naar huis gaat. In 1986 moest Uli Stein de ploeg verlaten nadat hij coach Franz Beckenbauer had bekritiseerd.