Directeur Nijgh & Van Ditmar stapt op na fusie

AMSTERDAM, 29 JUNI. Joost Nijsen (36) stapt op als directeur van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Binnen de uitgeverscombinatie Singel 262 wordt op dit moment een reorganisatie doorgevoerd, waarbij Nijsen geen plaats meer voor zichzelf ziet. De tot de Singel-groep behorende uitgeverijen Nijgh & Van Ditmar, Dedalus en Leopold zullen fuseren onder één algemeen directeur.

De auteurs van Nijgh & Van Ditmar zijn vanmorgen per brief op de hoogte gebracht van het vertrek van de directeur. Het personeel van de uitgeverij is vanmorgen persoonlijk ingelicht.

Nijsen: “Tijdens de besprekingen over de fusie is er verschil van mening ontstaan over het te voeren beleid en de aard van verschillende functies.” Dit conflict is volgens Nijsen “niet te overbruggen”. Op de aard van de geschillen wil hij vooralsnog niet ingaan. Nijsen gaat zich oriënteren op een nieuwe functie. Hij vermoedt dat dit weer bij een uitgeverij zal zijn. “Het is een mooi vak, waarin ik de nodige ervaring heb opgedaan. Ik denk niet dat ik een snackbar ga openen.”

Joost Nijsen werkt bij Nijgh & Van Ditmar sinds 1 januari 1990. Daarvoor was hij hoofdredacteur van Boekblad en uitgever. In die laatste functie richtte hij het literaire tijdschrift Optima op.

Nijgh & Van Ditmar is een van de oudste literaire uitgeverijen van Nederland. Voor de oorlog gaf men Nescio, Bordewijk, Slauerhoff en Vestdijk uit. In de jaren tachtig werd het bedrijf samen met uitgeverij Leopold overgenomen door de groep Singel 262, een onderdeel van de BV Weekbladpers. Sindsdien heeft het een toonaangevend belletriefonds met auteurs als Frans Pointl, Ronald Giphart, Arnon Grunberg en Henk van Woerden.

Over de consequenties van Nijsens vertrek voor Nijgh & Van Ditmar is nog weinig te zeggen. Nijsen beseft dat uitgeven een sterk persoonsgebonden activiteit is. Dat betekent dat zijn vertrek voor sommige auteurs aanleiding kan zijn om weg te gaan. Nijsen denkt niet dat zijn vertrek consequenties heeft voor het in augustus te beginnen literaire tijdschrift Zoetermeer. “Voor zover ik weet levert Rob van Erkelens morgen de kopij in voor het eerste nummer.”