Dhaka dreigt moslims met celstraffen

DHAKA, 29 JUNI. De regering van Bangladesh heeft vandaag gedreigd moslimfundamentalisten te zullen straffen die beloningen uitloven voor het doden van de schrijfster Taslima Nasrin, die de islam zou hebben beledigd.

“Het uiten van levensbedreigingen tegen mensen en het belonen van moordenaars is strafbaar”, zo staat in een verklaring van het ministerie van binnenlandse zaken. Op bedreiging staat zeven jaar cel in Bangladesh.

Extremistische moslims eisen al wekenlang dat Taslima Nasrin ter dood wordt gebracht. De schijfster zou in een vraaggesprek met een Indiaas blad hebben gezegd dat de Koran dient te worden gewijzigd, en dat komt voor de fundamentalisten neer op blasfemie. Nasrin ontkent voor wijzigingen in de Koran te zijn, maar ze is wel van mening dat de strenge islamitische wetten in haar land dienen te worden aangepast zodat vrouwen meer vrijheid krijgen.

Maar een radicale moslimgroep meent niettemin dat Nasrin de 'doodstraf' verdient en heeft een bedrag van ruim tweeduizend gulden uitgeloofd voor degene die haar vermoordt. Twee andere groeperingen hebben nog eens zesduizend gulden op het hoofd van de schrijfster gezet.

Nasrin kreeg aanvankelijk geen enkele bescherming van de regering van premier Khaleda Zia. Een rechtbank gelastte op 4 juni haar arrestatie wegens “blasfemie en het kwetsen van de gevoelens van moslims”. De schrijfster dook hierop onder, waarna de autoriteiten een grote speurtocht naar haar verblijfplaats begonnen. De uitspraak van vandaag tegen de moslimextremisten betekent kennelijk dat het bewind zijn standpunt heeft verzacht. (AP, AFP)