Conferentie Nigeria verdaagd tot 11 juli

ABUJA, 29 JUNI. De constitutionele conferentie, die maandag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja begon en tot doel heeft om een nieuwe politieke structuur voor de Westafrikaanse staat te ontwerpen, is gisteren verdaagd tot 11 juli.

De Nigeriaanse autoriteiten gaven als reden voor de verdaging dat de 369 gedelegeerden tijd nodig hebben om de agenda van de conferentie te bestuderen en het decreet te lezen dat de juridische grondslag ervan aangeeft. Volgens de gedelegeerden echter is het besluit tot verdaging, dat zij achter gesloten deuren namen, het gevolg van de gebrekkige voorbereiding van de conferentie. Werkdocumenten zouden niet zijn rondgedeeld en het speciale dorp, dat de afgevaardigden zou moeten huisvesten, is nog steeds niet af.

In Nigeria wordt het uitstel gezien als een tegenslag voor de sterke man van het land, generaal Sani Abacha. Deze verbood, toen hij in november de macht greep, alle politieke activiteit, maar kondigde tegelijkertijd aan om een conferentie te houden die de grondslag zou moeten leggen voor een nieuwe democratische orde in Nigeria.

In Nigeria is de conferentie zeer omstreden. Het NUPENG, de vakbond voor werknemers van de olie-industrie, heeft de militaire machthebbers in een ultimatum tot 4 juli de tijd gegeven om af te treden en alle politieke gevangenen vrij te laten. Mocht het militaire bewind niet op deze eisen ingaan, dan zal het NUPENG een staking uitroepen.

Volgens het Nigeriaanse Comité voor de Rechten van de Mens (CDHR) zijn eergisteren in Lagos zeven mensen gewond geraakt bij een betoging voor de vrijlating van Moshood Abiola, de leider van de Nigeriaanse opositie. Deze werd vorige week gearresteerd op beschuldiging van verraad. De gewonden zouden gevallen zijn, toen de politie het vuur opende op de demonstranten, marktverkoopsters uit de wijk waar Abiola zijn woning heeft. Abiola won de presidentsverkiezingen van vorig jaar juni die door het militaire bewind ongeldig werden verklaard. Op 12 juni, exact een jaar nadat de verkiezingen plaatshadden, riep Abiola zich uit tot president van Nigeria.

Volgens de dochter van Abiola is haar vader tijdens zijn detentie onwel geworden. “We hebben geen officiële bevestiging van dit bericht maar de familie kreeg vandaag uit betrouwbare bron te horen dat mijn vader opeens onder mysterieuze omstandigheden ziek is geworden”, aldus Lola Abiola-Edewor. Het is vooralsnog onduidelijk waar Abiola wordt vastgehouden. Vrijdag moet Abiola, die de rechtsgeldigheid van zijn arrestatie betwist, verschijnen voor een rechtbank in Lagos. (Reuter, AP, AFP)