Charles bekent zijn ontrouw op televisie

LONDEN, 29 JUNI. Naar schatting twintig miljoen Britten zullen vanavond aan hun televisie gekluisterd zitten teneinde prins Charles te zien bekennen dat hij tijdens zijn huwelijk ontrouw is geweest aan prinses Diana. Volgens ITN, de commerciële maatschappij die de documentaire over de prins uitzendt, zegt de Britse troonopvolger op een vraag van interviewer Jonathan Dimbleby of hij ontrouw is geweest aan zijn huwelijkspartner: “Nee - althans niet tot duidelijk werd dat het huwelijk onherstelbaar is beschadigd.”

De veronderstelde bekentenis van de 'affaire' van de prins met Camilla Parker-Bowles - “een lieve vriendin” noemt hij haar elders in het programma - heeft opnieuw de tongen losgemaakt over de geschiktheid van de prins om ooit King Charles te worden. Politici en kerkelijke autoriteiten laten zich hoofdschuddend uit over Charles' bekentenis - hetzij wegens de inhoud daarvan, hetzij wegens de manier waarop de prins ervoor kiest niet de mythe van de onaanraakbare en moreel voorbeeldige vorst in stand te houden.

Uit Kensington Palace - de woning van prinses Diana, van wie Charles inmiddels van tafel en bed is gescheiden - komen vanmorgen berichten als zou de prinses “opgetogen” zijn over Charles' bekentenis, een bevestiging van háár imago als tekortgedane partij, zoals al eerder tentoongespreid in Andrew Mortons bestseller 'Diana - Haar Ware Verhaal'. De prinses had eerder geweigerd medewerking te verlenen aan het tweeëneenhalf uur durende filmportret van de prins onder het motto dat daar maar twee mensen beter van zouden worden: prins Charles en de programmamaker.

“Dit is geen mijlpaal, maar een grafsteen. Dit is het eind van de monarchie zoals wij die kennen,” zegt het rechtse Conservatieve Lagerhuislid John Carlisle over de ITN-documentaire. Een anonieme constitutioneel historicus zegt tegen de eveneens behoudende Daily Telegraph dat Charles' bekentenis geen wettelijke gevolgen heeft, maar dat hij wel zijn imago beschadigt. “Mensen hebben iemand nodig om een ideaal aan op te hangen en ze verwachten hogere normen van iemand aan de top dan van meneer en mevrouw Doorsnee.”

Downing Street liet weten dat er “absoluut geen enkele reden is” waarom de bekentenis van de prins hem minder geschikt zou maken als toekomstig koning. De aartsbisschop van Canterbury, geestelijk leider van de Anglicaanse Kerk, prijst de prins om zijn eerlijkheid. “Hij is een christen en hij heeft iets verkeerds gedaan. Belangrijker is dat hij haar (Camilla Parker Bowles) nu heeft opgegeven. En dat is al wat een waar christen doen kan. Door hiervoor zo openlijk uit te komen toont hij diep berouw. Ik geloof niet dat zijn positie als toekomstig koning hierdoor zal worden aangetast.”