Aantal hypotheken in eerste kwartaal explosief gestegen

ROTTERDAM, 29 JUNI. In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal afgesloten woninghypotheken in vergelijking met vorig jaar bijna 80 procent gestegen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendgemaakt. Een dergelijke stijging heeft zich volgens het CBS niet eerder voorgedaan.

In de eerste drie maanden van 1994 werden in totaal 109.000 nieuwe hypotheken ingeschreven. Daarvan waren 95.000 woninghypotheken. In totaal was daar een bedrag van 14,1 miljard gulden mee gemoeid. In dezelfde periode van 1993 werden 54.000 van dergelijke hypotheken met een totaalbedrag van 7,9 miljard afgesloten.

De hypotheekrente bedroeg in het eerste kwartaal gemiddeld 6,88 procent. In het verleden lag de hypotheekrente alleen in de tweede helft van 1986 en in de jaren voor 1969 onder de 7 procent. De groei had niet in alle delen van het land plaats. In Noord-Holland verdubbelde het ingeschreven bedrag. In Zeeland bleef de groei met 8 procent aanzienlijk achter bij de overige provincies.

Door ontwikkelingen op de internationale kapitaalmarkt is de hypotheekrente sinds het eerste kwartaal inmiddels fors omhoog gegaan.