Aandeel Satcom op 'strafbank' daalt met 85 pct

AMSTERDAM, 29 JUNI. De koers van het aandeel Satcom, dat sinds gisteren door de beurs naar het 'strafbankje' is verwezen, is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs met 85 procent gedaald tot 1,40 gulden. Het totale koerspeil van de beurs steeg vandaag iets verder.

AMSTERDAM Het aandeel van het satelietbedrijf Satcom stond tot voor kort genoteerd op de Amsterdamse parallelmarkt. Nu worden koers en omzet van Satcom voorlopig vermeld onder de rubriek 'niet officieel genoteerd op de officiële parallelmarkt'. Volgens de beurs heeft de directie van Satcom kenbaar gemaakt niet meer te kunnen voldoen aan de verplichting om informatie te verschaffen.

Van de 239.000 aandelen Satcom wordt slechts 8 procent op de beurs verhandeld. De rest is in bezit van oprichter C. de Jong (72 procent) en de in Frankrijk woonachtige financier J. Bosch (20 procent). Daardoor is het aandeel zeer gevoelig voor koersschommelingen, die fors naar boven en beneden uitslaan bij relatief geringe aandelentransacties. Vanmorgen bood een belegger in een keer een pakketje van 2400 stukken aan (1 procent van het totaal), de hele omzet tot het middaguur. De belegger kon de stukken slechts kwijt tegen een koers van 1,40 gulden per stuk. Dat was 8,10 gulden lager dan het aandeel twee weken geleden nog waard was.

Het bedrijf, met hoofdkantoor in Waddinxveen, werd in maart 1993 naar de beurs gebracht. Bij die gelegenheid voorspelde het bedrijf een winst voor heel 1993 van 2,5 miljoen gulden. Uiteindelijk kwam het resultaat over vorig jaar uit op een verlies van bijna 2 miljoen op een omzet van 25 miljoen gulden. Medio juni draaide Rabobank onverwacht de kredietkraan voor het bedrijf dicht.

De Amsterdamse beurs was in zijn geheel tamelijk rustig en iets beter dan gisteren. De AEX-index noteerde vanmiddag 2,26 punten hoger op 383,46 punten. Eerder in de ochtend stond de beursbarometer op een punt verlies. Het ontbrak de handel aan duidelijke signalen. De dollar was een fractie lager en stond op 1,7728 gulden rondom het middaguur. Wall Street was gisteravond nog lager geëindigd en Londen noteerde vanmorgen hoger.

KLM deed het vanmorgen opnieuw goed. Gisteren stond het luchtvaartaandeel op een winst van 1,60 gulden, vandaag mocht het aandeel nog eens vier dubbeltjes verder omhoog tot 48,30 gulden. Het aandeel KPN daalde twee dubbeltjes tot 49,80 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York zijn de aandelenkoersen gisteren fors omlaag geschoten. De belangrijkste beursmeter, Dow Jones, sloot uiteindelijk 15,86 lager op 3669,64 punten. De omzet kwam uit op meer dan 278 miljoen aandelen.

Handelaren schreven de daling op de aandelenmarkt toe aan de neerwaartse trend die zich op de obligatiemarkt aftekende. Daar bleken handelaren enigszins geprikkeld door het consumentenvertrouwen dat in juni sterker dan verwacht is toegenomen. Door dat sterk toegenomen vertrouwen werd duidelijk dat de berichten over een rustige en gestage groei van de Amerikaanse economie te optimistisch zijn geweest. De Federal Reserve (Fed), de centrale banken van de Verenigde Staten, zou dus nog altijd tot een renteverhoging kunnen besluiten, zo redeneerden handelaren. Daarmee zou dan het inflatiegevaar dat bij een krachtig groeiende economie optreedt, beperkt kunnen worden.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gingen de aandelenkoers over een breed front omlaag. De Nikkei-index van 225 fonsden daalde met 158,23 punten tot 20.481,00. De neergang werd beperkt door aankopen van verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen en buitenlandse investeerders.