'Wielertoerist' wil bij rechter meerijden in Tour afdwingen

BERGHEM, 28 JUNI. Gert-Jan Theunisse zei vanochtend desnoods een kort geding aan te spannen tegen zijn sponsor TVM om zijn meerijden in de Ronde van Frankrijk af te dwingen. De 31-jarige renner uit Berghem, die afgelopen zondag als tweede eindigde bij het Nederlands kampioenschap, kreeg gisteren te horen dat hij niet is opgenomen in de Tourploeg van Cees Priem.

Volgens Theunisse heeft Priem hem verteld dat de sponsors van de formatie hebben aangedrongen hem te passeren voor la Grande Boucle, die komende zaterdag in Lille begint. De klimmer kan dat niet geloven - “ik ben publicitair van grote waarde en ik heb de vorm” - en gaat de geldschieters vandaag telefonisch om uitleg vragen. Navraag bij twee co-sponsors leerde vanochtend dat zij zich niet met de samenstelling van de Tourploeg bemoeien. Commercieel directeur A.C. van Diermen van Gazelle: “Daar gaat Priem over. We roeren ons daar niet in.” Marketing-manager W. Geelhoed van Bison: “Er is sprake van pure frustratie bij Theunisse. Een renner moet fietsen, niet mekkeren. Hij wordt beoordeeld op zijn prestaties. De jonge renners van TVM doen het goed, waarom moet een teleurstellende Theunisse dan voorrang krijgen? We hebben begrip voor de keuze van Priem. Hij beslist.”

PR-manager A. Bos van TVM vertelde vanochtend dat Priem hem en zijn vader, directeur drs. A.C. Bos van het bedrijf, zijn selectie voor de Tour heeft voorgelegd. “Deze groep heb ik in gedachten, zei de aarzelende Priem tegen ons. Kunnen jullie je in die opstelling vinden? 'Het is aan jou Cees', was ons antwoord. Ik was niet jaloers op hem.” Bos junior bevestigde dat er een haat-liefde verhouding bestaat tussen de gewezen vedette Theunisse en Priem. “Maar ik bestrijd dat Priem Theunisse voortdurend sart. Gert-Jan is de kopman, hij moet de zaak afmaken. Dat heeft hij anderhalf jaar niet gedaan, hoewel hij een riant salaris ontvangt. Akkoord, bij het NK maakte hij zich waar. Maar wat voor waarde heeft dat? Er stonden 57 renners aan de start, waaronder een aantal veldrijders en niet serieus te nemen profs. Misschien waren er 35 aansprekende deelnemers, van wie er elf tot onze ploeg behoorden. Die hebben winnaar Steven Rooks en Theunisse in een zetel naar de finale gebracht.”

Volgens Bos is er ook vanuit de Tourdirectie kritiek geweest op Theunisse. “Die Fransen vroegen ons waarom hij niets presteerde”, zei hij. “Datzelfde wilden ze ook weten van Rooks en Robert Millar, die ook tegenvielen. Het falen van die drie had tot gevolg dat TVM niet door de eerste Tour selectie kwam. Gelukkig zijn we dankzij onze punten in Frankrijk toch van de partij.” Bos wees erop dat zijn team dit seizoen veel heeft te danken aan enkele mindere goden. “Bart Voskamp won een rit in Spanje, bovendien was hij sterk in de Alpenklassieker. Ook Meinert-Nielsen blonk in die wedstrijden uit. Theunisse roept dat hij in de Ronde van Zwitserland de beste Nederlander was. Akkoord, maar met een verschrikkelijk grote achterstand. En de Tour is drie keer zwaarder. Priem heeft Gert-Jan vaak gewaarschuwd. Hij stapte te vaak af, hoewel hij veel trainde. In de wedstrijden was hij te veel een wielertoerist.”

De Tourploeg van Priem bestaat uit de volgende negen reners: de Nederlanders Den Bakker, Rooks, Voskamp, Harmeling, de Denen Hamburger, Meinert-Nielsen en Skibby, de Belg Capiot en de Noor Lauritzen.

    • Guido de Vries