Voorzitter van Leidse universiteit treedt af

LEIDEN, 28 JUNI. De voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Leiden, C.P.C.M. Oomen, heeft vanmorgen zijn ontslag ingediend bij staatssecretaris Cohen (hoger onderwijs).

Vanmiddag vergadert de Kamer over de Leidse bestuurscrisis. Vorige week maandag had Cohen aan Oomen gevraagd zijn functie ter beschikking te stellen, wegens het gebrek aan vertrouwen in hem bij de universiteitsraad. De beide andere leden van het college van bestuur, die op grond van het beginsel van collegiaal bestuur hadden gezegd ook af te zullen treden als Oomen weg zou gaan, hebben vanmorgen besloten toch aan te blijven. Cohen had hen daarom gevraagd.

Eind vorige maand heeft de Leidse universiteitsraad het vertrouwen in Oomen opgezegd wegens zijn optreden in de 'Annex-affaire'. Vorig jaar kwam aan het licht dat de bouw van een uitbreiding van het medisch laboratorium, de Annex, mislukt was. Uit een onderzoeksrapport dat de univeriteitsraad vorige maand publiceerde blijkt dat de projectontwikkelaar met een ondeugdelijk bestek werkte en dat het bureau van de universiteit niet in staat was het bouwproces goed te volgen. De kosten liepen veel hoger op dan begroot. Tegen de projectontwikkelaar en een ambtenaar loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek.

De Annex, die volgens het oorspronkelijk plan al in 1991 klaar zou zijn, is nu een half afgebouwd karkas, waaraan al sinds begin 1993 niet meer wordt gebouwd. De universiteitsraad accepteerde vorige maand niet de verdediging van Oomen, die verantwoordelijk is voor het project, dat hij door zijn ambtenaar misleid is. De raad vreest ook grote schadeclaims van de gedupeerde onderaannemer en de betrokken bank.

Cohen trad vorige week ook hard op tegen de universiteitsraad. De onderzoekscommissie die namens Cohen de crisis heeft onderzocht concludeerde dat de Leidse universiteitsraad zich te veel als controlerend parlement heeft opgesteld en te weinig als mede-bestuursorgaan. Cohen zal daarom de besluitvormende bevoegdheden van de raad voor tenminste een aantal maanden schorsen en omzetten in adviserende bevoegdheden. Volgens de commissie was de Annex-affaire op zich niet voldoende voor het vertrek van collegevoorzitter Oomen, maar moet hij toch aftreden omdat hij het vertrouwen van de universiteitsraad en delen van Leidse bestuursapparaat heeft heeft verloren.